Overslaan en naar de inhoud gaan
Haven Zeebrugge
Foto Port of Zeebrugge

Haven Zeebrugge toont groei in bulk- en containervervoer

De haven van Zeebrugge laat ondanks de coronacrisis nog een redelijke groei zien de afgelopen drie kwartalen: het totale tonnage is gestegen met 6,1 procent. Vooral wat betreft bulk- en containervervoer gaat het goed, ro-ro-vervoer doet het wel een stuk minder dan vorig jaar. 

De containertrafiek kent een groei van 10,9 procent tot een totaal volume van 13.049.293 ton. Behalve een beperkt aantal deepsea annuleringen omwille van de COVID-19-crisis, is er geen verlies in de containersector. Zowel de deepsea diensten, de shortsea diensten als de estuaire vaart noteren groei, respectievelijk +65,7 procent, +22,9 procent en +58 procent. De vloeibare bulk stijgt met 42,1 procent tot 10.401.855 ton. Het aandeel LNG noteert nog steeds records: 86,8 procent groei in de voorbije negen maanden. De vaste bulk stijgt met 33,5 procent tot 1.291.549 ton. Infrastructurele werken in de haven en in de regio drijven de volumes zand en grint op. (+34 procent) Ook de cijfers wat betreft het behandelen van veevoeders gaan sterk omhoog. (+68,5 procent).

Dalende cijfers
Het stukgoed daalt met 31,1 procent tot 473.139 ton. De afgelopen jaren is er een graduele daling zichtbaar in het stukgoed. Dit heeft te maken met de switch in de verscheping van papierproducten, namelijk van stukgoed naar containers. 
De roll-on/roll-off trafiek in de haven van Zeebrugge krijgt het hard te verduren tijdens deze coronacrisis. De auto-industrie kent een terugval, waardoor het behandelen van nieuwe wagens in de haven van Zeebrugge 32,4 procent daalt. Dit cijfer weegt op de totale roro-trafieken. De sector eindigt na negen maanden op een verlies van 19,9 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Passagiersvervoer

Het passagiersvervoer in de haven van Zeebrugge ligt nagenoeg stil omwille van de huidige restricties op reizen. De haven ontving na 11 maart geen enkel cruiseschip meer en ook op de ferryschepen is het aantal passagiers beperkt. 

Heropleving
Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge: “De meeste sectoren in Zeebrugge leveren goede resultaten ondanks de globale uitdagingen die Covid-19 met zich meebrengt. De autosector zal het de komende maanden nog steeds moeilijk hebben, waardoor we het verlies van het voorjaar vermoedelijk niet meer zullen kunnen goedmaken. We verwachten in het laatste kwartaal van 2020 wel nog een heropleving van de cijfers in de roro-trafieken omwille van de nakende Brexit en de stocks die vooraf nog zullen worden aangelegd in het Verenigd Koninkrijk.”  

leaderboard