Overslaan en naar de inhoud gaan
Antwerpen
Het havenbedrijf garandeert volledige operationaliteit.
Schippers en bemanning moeten aan boord blijven

Code oranje: ‘Haven van Antwerpen blijft 100 procent operationeel’

Het havenbedrijf van Antwerpen meldt in een verklaring voor 100 procent operationeel te blijven, ondanks de recente tweede besmettingsgolf van Covid-19 in de regio. “Dit dankzij de dagelijkse inzet en het engagement van alle medewerkers”, zo wordt gesteld.

Door de eind juli opnieuw samengeroepen taskforce Covid-19 werden ‘enkele aandachtspunten gedefinieerd’ omtrent de extra opgelegde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad en de provincie Antwerpen. “Tijdens de vergadering van de taskforce werd er nogmaals benadrukt dat het operationeel houden van de haven een gezamenlijke prioriteit is om de bevoorrading van ons land op peil te houden”.

En voorts: “Momenteel blijft het havenplatform feilloos werken. Tot nog toe werden enkele geïsoleerde gevallen van het virus vastgesteld. Er is ook geen verhoging van het ziekteverzuim merkbaar, ten opzichte van vorig jaar”. De Covid-19 taskforce van de haven van Antwerpen zal ad hoc blijven samenkomen.

Verschillende maatregelen

Omwille van de vernieuwde maatregelen heeft de taskforce wel enkele problemen geconstateerd:

• Er gelden verschillende maatregelen voor de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Daarom wordt er momenteel bekeken welke voorwaarden, zoals het dragen van mond-neusmaskers, van toepassing zijn binnen het havengebied.

• Aangezien de haven een essentiële sector is, zijn de havenwerkers niet gebonden aan de avondklok voor hun werkzaamheden in de haven. Een attest van de werkgever volstaat bij controles. Eerdere verklaringen die tijdens de eerste corona-uitbraak werden gemaakt, blijven geldig.

Geen thuisquarantaine

• Antwerpen is op ‘code oranje’ gezet door het buurmand Nederland. Maar het vracht- en scheepvaartvervoer worden door de Nederlandse autoriteiten beschouwd als noodzakelijk vervoer en voor deze sectoren is de code niet van toepassing. Voor transportmedewerkers geldt dat, als zij voor hun werk reizen, zij niet in thuisquarantaine hoeven - tenzij zij klachten hebben. Schippers en bemanning worden verzocht om aan boord te blijven.

leaderboard