Overslaan en naar de inhoud gaan
slimme haven
Freek van Arkel

Haven Rotterdam bereidt zich met hulp van IBM voor op autonome scheepvaart

Computergigant IBM helpt het Havenbedrijf Rotterdam om zijn infrastructuur verregaand te digitaliseren en een Internet of Things-platform te ontwikkelen. Via dit cloud-platform gaat het havenbedrijf de data, afkomstig van tal van sensoren, verzamelen en verwerken.

Het initiatief moet het 42 kilometer grote havengebied onder meer voorbereiden op autonome scheepvaart. Een eerste stap is het ontwikkelen van een dashboard dat real-time sensordata met informatie over het water en het weer samenbrengt en verwerkt. Dit moet transportmanagement veiliger en efficiënter maken.

De slimste

“In Rotterdam willen we de ‘smartest port’ ter wereld zijn”, aldus Paul Smits, chief financial officer van het havenbedrijf. “Het is daarbij essentieel dat we de big data die in de haven beschikbaar zijn, inzetten om tot een zo veilig en efficiënt mogelijke logistieke keten te komen. Dankzij real-time informatie over infrastructuur, water, lucht en dergelijke, kunnen we de dienstverlening aan onze klanten enorm verbeteren. Ook voor autonome scheepvaart hebben we slimme infrastructuur nodig”.

 

 

leaderboard