Overslaan en naar de inhoud gaan
havn
Kenmerkend stukje havengebied van Dortmund.

Haven Dortmund zes weken voor schepen op slot

Met ingang van komende zaterdag 15 juni is sluis Henrichenburg bij Waltrop gestremd. Schepen kunnen dan de haven Dortmund niet meer bereiken. Zes weken lang blijft de sluis voor scheepsverkeer dicht om de elektriciteitsinstallatie te vernieuwen. Ook na 31 juli zal er alleen 's avonds en 's nachts geschut worden.

JUDITH STALPERS

Voor de haven Dortmund betekent dit een kleine ramp. Dagelijks passeren 10 tot 15 schepen de sluis, voornamelijk met zand, grind en andere bulkgoed. Deze vracht zal nu per vrachtwagen en over het spoor van en naar de haven moeten komen. Geschat gaat het om 400.000 ton vracht dat ofwel met 20.000 vrachtwagens of met 400 goederentreinen vervoerd zal moeten worden.

Sluis Henrichenburg zorgde vorig jaar in de herfst al voor ergernis, toen deze vier weken lang niet functioneerde. Ook voor volgend jaar is alweer een stremming van enkele weken aangekondigd.

Tweede sluis

De stadsraad van Dortmund dringt samen met het bedrijfsleven al jaren aan op een tweede sluis. Tot 2005 was er een tweede, kleinere sluiskamer. Maar die was zo oud en versleten dat deze definitief buiten werking werd gesteld. Henrichenburg is een van de vele sluizen in het Westduitse kanalengebied die aan vervanging of aan groot onderhoud toe zijn.

Op zich heeft het verkeersministerie in Berlijn toegezegd de werkzaamheden in de regio prioritair te behandelen. Meer dan de helft van het goederenverkeer over het water vindt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen plaats, met de belangrijke kanalen tussen de Rijn en het achterland.

leaderboard