Overslaan en naar de inhoud gaan
Bazel houdt stabiele containeroverslag
Containeroverslag in Bazel in de eerste vier maanden van 2020.
Vooral bulk lijdt onder corona

Haven Bazel houdt stabiele containeroverslag

De Schweizerische Rheinhäfen in Bazel zien in april hun overslag krimpen. De lockdown legde verkeer, bouw en industrie voor een groot deel stil. Dat belastte, zoals verwacht, de toe- en afvoer van brand- en grondstoffen zwaar.

De overslag aan de kade nam in april 18 procent af, ten opzichte van dezelfde maand in 2018. Opvallend is echter dat de containeroverslag redelijk stabiel bleef, met slechts een afname van 1,4 procent vergeleken met een jaar eerder (9818 teu). In maart viel de terugloop in containeroverslag nauwelijks te meten met een krimp van 0,05 procent. In april werden zelfs meer containers verwerkt dan in maart dit jaar.

Wel ingrijpend was de krimp bij massagoederen in april. Zo nam de aanvoer van stenen, aarde en bouwstoffen met 45 procent, en die van ijzer, staal en andere metalen met 48 procent af. Het zwaarst weegt in de Zwitserse statistiek altijd de sector aardolie(producten), die meer dan éénderde van de totale overslag uitmaakt. Er werd 16 procent minder in deze sector overgeslagen.

Versoepeld

Ook in Zwitserland worden de lockdown maatregelen geleidelijk versoepeld, met naar verwachting weer meer transporten van grondstoffen en halffabrikaten.  

 

leaderboard