Overslaan en naar de inhoud gaan
Hartelsluis permanent open

Hartelsluis permanent open

Vrijdagmiddag 11 januari opende Rob Gutteling, plaatsvervangend havenmeester van Rotterdam, officieel de Hartelsluis permanent. "Deze aanpassing is doorgevoerd in het kader van efficiëntere bediening en inzet van de sluis, dus alleen wanneer dit écht nodig is. Door de permanente openstelling hoeft de scheepvaart bij het passeren van de sluis zich niet meer vier uur van tevoren aan te melden”, aldus Gutteling.

In het verleden was de sluis permanent gesloten en werd alleen geopend als een schip de sluis moest passeren. In 2017 is dit al aangepast, toen werd de sluis al permanent opengezet tijdens het zomerseizoen. Met de laatste aanpassing wordt de sluis het hele jaar door opengezet voor de scheepvaart.

Om deze wijziging mogelijk te maken hebben Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam in de aanloop naar het stormseizoen 2018/2019 intensief samengewerkt. Rijkswaterstaat als beheerder van de Hartelkering en het Havenbedrijf Rotterdam als beheerder van de Hartelsluis. Tijdens de laatste functioneringssluiting van de Europoortkering (Maeslantkering en Hartelkering) op 15 september is de aangepaste procedure succesvol getest.

 

leaderboard