Overslaan en naar de inhoud gaan

Haperende grote sluis van Yvoz-Ramet is mogelijk tegen de winter weer in gebruik

Als alles volgens plan verloopt, zal de grote sluis van Yvoz-Ramet op de Maas in Wallonië op 12 december aanstaande weer in gebruik worden genomen. Volgens ondervoorzitter Gaston Pius van de VBR (de Vereniging van Belgische Reders) zijn de in Antwerpen herstelde sluisdeuren van de grote kolk per ponton in Yvoz-Ramet aangekomen. Voorzitter Roland Pascal van de schippersbond Ons Recht wist vrijdagmorgen te melden dat de sluisdeuren inmiddels op hun plaats liggen, maar dat de schuttingen nog moeten worden geplaatst.

JAN SCHILS


Gaston Pius: “Er wordt nu tot laat in de avond en een stuk van de nacht gewerkt om het karwei, als alles volgens plan verloopt, tegen genoemde datum klaar te krijgen.” Inmiddels heeft een ambtenaar van het Waalse ministerie van openbare werken het bericht bevestigd.

De grote sluis is al ongeveer anderhalf jaar buiten gebruik door ontwerp-, bouw- en materiaalfouten. Ook werden er voorafgaand aan de bouw nooit duidelijke afspraken gemaakt over de vraag wie er financieel moet opdraaien voor reparatiewerkzaamheden aan het sluizencomplex. Dit laatste probleem zou inmiddels zijn opgelost, waardoor ook de reparatie ter hand kon worden genomen. Behalve de geconstateerde fouten was er ook sprake van een gebrekkig toezicht op het functioneren van het sluizencomplex in de Maas.

Stilzwijgen

Opmerkelijk is ook de gebrekkige communicatie van de dienst Waalse Waterwegen over het herhaaldelijk uitvallen van het sluizencomplex. Volgens insiders was dit stilzwijgen vooral het gevolg van het aanhoudende geruzie over wie de kosten van de reparatie moest betalen. Bijgaande foto dateert nog van de feestelijke opening van de nieuwe sluis, in 2015.

leaderboard