Overslaan en naar de inhoud gaan
wrak
De berging van de rondvaartboot op de Donau.

'Hableany' met vier Koreaanse lijken uit Donau geborgen

Vandaag is het wrak van het toeristenschip dat op 29 mei middenin Boedapest na een rampzalig ongeluk gezonken was, uit de Donau geborgen. Aan boord bevonden zich nog vier lijken van de Koreaanse groep toeristen die op de fatale avond aan boord was.

JUDITH STALPERS

Het ongeluk gebeurde op de toeristisch attractieve route door het centrum van Boedapest, in de avonduren wanneer de prachtige klassieke gebouwen langs de oevers van de Donau sprookjesachtig zijn verlicht. Voor de meeste opvarenden zou het een dodelijke nachtmerrie worden.

Een woordvoerder van de Hongaarse binnenvaartvereniging denkt dat, op grond van webcamerabeelden, het kleine schip Hableany ('Zeemeermin') kapseisde onder de Margareten-brug door de zuiging van de grotere, en vermoedelijk roekeloos varende riviercruiser Viking Sigyn. De Hongaarse waterpolitie denkt dat de Viking Sigyn het kleinere schip heeft aangevaren.

Bij de pijlers van de brug die in een bocht ligt, zijn de stromingen altijd grillig. Vanwege het relatief hoge waterpeil van de Donau was de stroming op die avond snel. Daardoor zonk het schip in ieder geval in een mum van tijd. Zeven van de 35 opvarenden konden nog worden gered. De anderen, 28 Koreaanse toeristen en twee Hongaarse bemanningsleden, werden naar de bodem van de Donau getrokken.

Kapitein 

De kapitein van de Viking Sigyn werd gearresteerd omdat hij door zijn vaarstijl het scheepsverkeer in gevaar zou hebben gebracht. De 64-jarige man uit Oekraïne blijkt ook in Nederland onder verdenking te staan. Op 1 april jongstleden had hij met een ander Viking passagierschip in de buurt van Terneuzen een olietanker geramd.

Reddingswerkzaamheden na het ongeluk op de Donau waren praktisch onmogelijk, omdat de stroming te snel, het weer te stormachtig, het waterpeil te hoog en het water te troebel waren. Zuid-Korea had zelf een team reddingswerkers gestuurd met speciale duikers. Maar ook zij konden niet onmiddellijk aan de slag.

Na twee dagen was duidelijk dat er geen hoop meer was voor de vermiste opvarenden. Enkele lijken werden kilometers stroomafwaarts gevonden. Tot nu toe zijn 24 van de 28 vermiste personen dood geborgen.

Ponton

Vanmorgen vroeg kon het bergingsponton 'Clark Adam' met het optakelen van de Hableany beginnen. Het waterpeil van de Donau was nu laag genoeg. Maar de stroming bleef een uitdaging. Eén reddingswerker viel in het water en kwam zelf door de stroming in nood. Ook hinderde de hitte (30 graden Celsius) een vlotte bergingsactie. Tijdens het hijswerk moest telkens water uit het schip worden gepompt. Al met al duurde het bergingswerk acht uur.

leaderboard