Overslaan en naar de inhoud gaan
sluis
Bij de opening van het complex, in 2015.

Grote sluis Ivoz-Ramet na anderhalf jaar in stilte weer in gebruik genomen

De nieuwe grote sluis van Ivoz-Ramet op de Maas in Wallonië is na ruim anderhalf jaar uit de roulatie te zijn geweest, weer permanent beschikbaar voor de binnenvaart. Dat heeft de Waalse overheid afgelopen maandag bevestigd. Het nieuws werd eind vorige week verspreid door schippers die ter plaatse door de oude klein sluis wilden. Ze zagen dat de grote sluis weer werkte - als test. Officieel was toen nog niet aangekondigd dat de herstelwerkzaamheden voorbij waren en de grote kolk weer beschikbaar was.

JAN SCHILS

Dat het sluizencomplex weer helemaal operationeel was, kwam als een complete verrassing. Enkele weken geleden bevestigden de firma Jan de Nul - die bij de herstelwerkzaamheden betrokken was en de werfleiding had - dat de grote sluis op zijn vroegst weer vanaf 15 maart aanstaande schepen zou kunnen doorlaten. Steeds opnieuw deden er zich technische problemen voor, zodat de deadlines steeds maar werden verschoven. Als reden werden telkens ‘technische problemen’ genoemd .De heropening van de sluis werd ook bevestigd door een woordvoerster van de Luxemburgse bagger- en  waterwerkengroep Jan De Nul, die betrokken was bij de herstelwerkzaamheden en het vervoer van de sluisdeuren. 

Behalve door ontwerp-, bouw- en materiaalfouten werd het weer in gebruik nemen van de groten sluis ook vertraagd door ruzies over de vraag wie voor de kosten van de reparatiewerkzaamheden moest opdraaien (de betrokken privébedrijven en/of de Waalse overheid). De ruzie over de financiële kant van de zaak werd vorig najaar wel opgelost. Het sluizencomplex van Ivoz-Ramet is de belangrijkste sluis op de Maas in Wallonië. De grote kolk heeft een lengte van 225 meter en is 25 meter breed. Op jaarbasis passeert via deze sluis circa twaalf miljoen ton aan goederen.

leaderboard