Overslaan en naar de inhoud gaan
Sluis Yvoz Ramet

Grote sluis Ivoz-Ramet haalt opnieuw deadline voor heropening niet: het wordt maart

De grote sluis van Ivoz-Ramet op de Maas in Wallonië, die tegen het einde van deze maand na maandenlange herstelwerkzaamheden weer in gebruik zou worden genomen, haalt deze deadline opnieuw niet.

JAN SCHILS


Door 'technische problemen', die eerder ook al in september en december werden opgegeven als reden om het weer in gebruik nemen van deze belangrijke sluis voor de binnenvaart uit te stellen, zullen de eerste schepen nu pas vanaf 15 maart aanstaande door de grootste van de twee sluiskolken ter plaatse kunnen varen.

Lees ook: Ingebruikname grote sluis van Yvoz-Ramet weer uitgesteld: nu naar eind januari 2018

Het nieuwe uitstel voor de heropening van de sluis werd vanochtend bevestigd door een woordvoerster van de Luxemburgse bagger- en  waterwerkengroep Jan De Nul met een vestiging in onder meer Aalst (bij Brussel). De Nul is betrokken bij de herstelwerkzaamheden aan wat door schippers intussen de 'ongeluksluis' van Wallonië wordt genoemd.

Kosten
Door ontwerp-, bouw- en materiaalfouten en door ruzie over de vraag wie voor de kosten van de reparatiewerkzaamheden moest opdraaien (de betrokken privébedrijven en/of de Waalse overheid), is de grote kolk nu al ruim anderhalf jaar buiten gebruik. De ruzie over de financiële kant van de zaak werd vorig najaar wel opgelost. De Waalsen overheid (Wallonie Service Public / SPW) is karig met informatie over de gang van zaken rond de betrokken sluis, maar geeft toe dat het moderne sluizencomplex “tot nu toe geen succes is”. 

Twaalf miljoen ton
Het sluizencomplex van Ivoz-Ramet is de belangrijkste sluis op de Maas in Wallonië. De grote kolk heeft een lengte van 225 meter en is 25 meter breed. Op jaarbasis passeert via deze sluis circa twaalf miljoen ton aan goederen.

 

leaderboard