Overslaan en naar de inhoud gaan
Groei overslag Antwerpse haven naar nieuw record
Aankomst van een containerreus. Archieffoto

Groei overslag Antwerpse haven naar nieuw record

Mede door een ijzersterk tweede kwartaal heeft de haven van Antwerpen het eerste halfjaar van 2019 afgesloten met een groei van de goederenoverslag met 0,7 procent naar het absolute recordcijfer van 119,6 miljoen ton. Het aantal zeeschepen dat de Antwerpse haven in de eerste zes maanden van dit jaar aandeed daalde vergeleken met de eerste jaarhelft van 2018 lichtjes tot 7200.

JAN SCHILS

De groei is opnieuw vooral te danken aan het containervervoer, dat in de eerste zes maanden van dit jaar toenam met wel 4,9 procent. Er was sprake van meer containervervoer naar en van alle vaargebieden met uitzondering van Zuid-Amerika. De overslag met het Verre Oosten steeg zelfs met 11,7 procent. Havenbaas Jacques Vandermeiren stak zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken: “Wij blijven werk maken van meer containervervoer via het spoor en de binnenvaart”.

Bij de droge bulk werd een daling van de overslag in het eerste kwartaal van dit jaar van 8,8 procent weer zo goed als weggewerkt in het tweede kwartaal (+8,7 procent). Er werden wel minder meststoffen, ertsen, zand en grind overgeslagen, maar daartegenover stond een forse toename van de kolenoverslag. Maar het feit dat vooral de kolenoverslag de situatie heeft rechtgetrokken en de andere producten het minder goed deden, geeft wel enige reden tot bezorgdheid voor de twee volgende kwartalen.

Derivaten

De overslag van vloeibare bulk daalde fors met 6,4 procent. Bij ruwe aardolie en chemicaliën was er sprake van groei, maar aardoliederivaten deden het opnieuw slecht. De groeivertraging en de schommelende olieprijzen hebben kennelijk tot onzekerheid geleid bij de handel.

 

leaderboard