Overslaan en naar de inhoud gaan
Waalse waterwegen
Wallonie service public SPW

Goederenstroom Waalse waterwegen groeit door

Over de Waalse waterwegen is vorig jaar 42,14 miljoen ton goederen vervoerd. Dat is niet alleen 6,76 procent meer dan in 2016, maar betekent ook het beste resultaat over de afgelopen zes jaar. Bovendien is er sprake van een recordvervoer voor sommige goederenstromen met een hoge toegevoegde waarde, zoals meststoffen (+16, 63 procent), landbouwproducten (+5,50 procent) en diverse goederen (+11,32 procent). Alleen het vervoer van petroleumproducten deelt niet in deze toename.

JAN SCHILS

De jaarcijfers over 2017, afkomstig van de dienst Mobiliteit en Waterwegen van de Waalse overheid in Namen, bevestigen ook de gestage groei van het containervervoer via de vijf containerterminals op het Waalse waterwegennet. Het totaal aantal containers dat daar vervoerd werd steeg in 2017 spectaculair vergeleken met het jaar tevoren met 15,17 procent tot 96.747 teu.

De betrokken Waalse dienst wijst erop dat uit de jaarcijfers over 2017 blijkt dat het vervoer van goederen over het water nieuwe markten heeft weten aan te boren, die de zware verliezen als gevolg van de ineenstorting van de Waalse industrie te boven is gekomen.

Het totale goederenvervoer over de Waalse waterwegen in 2017 (ruim 42 miljoen ton) is het equivalent van het goederenvolume van 2 miljoen vrachtwagens (ofwel een file van Luik naar Doornik in de twee richtingen gedurende een heel jaar).

Modernisering

Het bevaarbare Waalse waterwegennet is 451 kilometer lang. Vanuit dit waterwegennet zijn de belangrijkste havens in Noord-Europa bereikbaar. Het geeft ook toegang tot de bevaarbare waterwegen in Frankrijk, Nederland en Duitsland en via dit laatste land tot Oost-Europa. De Waalse regering investeert gedurende de periode 2016-2019 een bedrag van 75 miljoen in de modernisering en renovatie van zijn waterwegen infrastructuur, waaronder verschillende werken in het kader van het Seine-Schelde project (het Waalse deel van de beoogde waterweg Parijs-Antwerpen-Rotterdam (Seine-Nord Europe project).

leaderboard