Overslaan en naar de inhoud gaan
Haven Antwerpen.

Goederenoverslag in Antwerpen naar ongekende hoogte

In de haven van Antwerpen is dit jaar 235 miljoen ton goederen behandeld, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2017. Opnieuw een absoluut record, want nooit werden in een jaar zoveel goederen overgeslagen.

JAN SCHILS

De containeroverslag kende de grootste groei met bijna 6 procent naar 130 miljoen ton. Havenbaas Jacques Vandermeiren ziet in de nieuwe records van de Antwerpse haven de bevestiging dat de haven de “grootste economische motor” is van het land. Wel legde hij er opnieuw de nadruk op dat de containercapaciteit in Antwerpen dringend uitbreiding behoeft om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen en om te voorkomen dat deze sector naar elders uitwijkt.

Volgens het Antwerpse havenbestuur deed de groei in de goederenoverslag zich over de hele lijn voor van ijzererts, steenkolen, vloeibare goederen zoals oliederivaten, chemicaliën en meststoffen tot staalproducten, fruit enzovoorts.

Het jaar 2018 was ook een periode van enkele grote investeringen in de chemische industrie in het Antwerpse havengebied, na Rotterdam de grootste scheikundige cluster van Europa. Zo kondigde chemiebedrijf Borealis aan bijna 1 miljard euro te gaan investeren in de bouw van een nieuwe fabriek. Ook Nippon Shokubai maakte een forse investering bekend in extra capaciteit voor de productie van absorberende luiermaterialen.

Over de containersector verklaarde Vandermeiren nog dat “wij intussen onze maximale operationele capaciteitsgrens op de terminals voor de sluizen hebben overschreden, hetgeen concrete gevolgen heeft voor de efficiëntie”. Het plan van de Vlaamse minister Weyts (mobiliteit) voor extra containercapaciteit ligt momenteel bij de Vlaamse regering, maar moet volgens hem verder uitgewerkt worden. De havenbedrijven en de grote (buitenlandse) rederijen hebben veel vragen bij dat plan. 

 

leaderboard