Overslaan en naar de inhoud gaan
Haven Huizen.
Foto Merijn Roubroeks
Eerste schip vaart op 27 maart de haven in

Goede seizoenstart riviercruise in nieuwe haven Huizen

Huizen start dit jaar als nieuwe riviercruisehaven. Er staan inmiddels meer dan 40 reserveringen van (inter)nationale riviercruiseschepen - tot maximaal 135 meter lengte - en fiets-vaarvakantieschepen. Het seizoen in Huizen start op 27 maart en loopt door tot oktober. 

 

Wethouder Marlous Verbeek is verantwoordelijk voor de realisatie van de cruiseterminal in de gemeentelijke haven. “Dat dit het eerste jaar al leidt tot meer dan veertig schepen in Huizen is geweldig. Dat zorgt voor meer levendigheid in onze haven en het Nautisch Kwartier. Deze passagiersschepen met potentiële bezoekers voor Huizen en de regio kan een impuls zijn voor het toerisme”, aldus Verbeek.

 

Huizen ligt centraal en kan als Haven van 't Gooi een poortfunctie naar de regio hebben. Wethouder Roland Boom van Toerisme: “De cruisevaart kan een stimulans zijn voor het toerisme in Huizen en de regio. Wij hebben misschien geen grote attracties, toch hebben we veel te bieden. Zoals het Nautisch Kwartier, de Botterwerf met botters en het oude dorp met de Wandeling van het Huizer Melkmeisje langs verschillende historische locaties en gebouwen. Het is nu aan de lokale ondernemers om de cruisepassagiers met leuke arrangementen te verleiden om Huizen in te gaan".

 

 

Achtergrond

Met subsidie van de provincie Noord-Holland en een investering van de Zwitserse rederij Scylla heeft de gemeente Huizen de haven geschikt gemaakt voor de ontvangst van (internationale) riviercruiseschepen. Inmiddels is Huizen als bestemming aangesloten bij Amsterdam Cruise Port (ACP), de marketing en promotieorganisatie in de MRA voor de cruisebranche. Naast Amsterdam en Huizen zijn Zaanstad, Haarlem, IJmuiden, Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Medemblik, Enkhuizen en Lelystad aangesloten. De vele honderden schepen die deze havens bezoeken zijn jaarlijks goed voor ruim een half miljoen passagiers en een omzet van ruim 200 miljoen euro.

 

Lees ook:

Riviercruiseschepen naar historische haven Huizen

 

leaderboard