Overslaan en naar de inhoud gaan
Archieffoto
Archieffoto

Gesloten landsgrenzen stellen binnenvaart voor steeds grotere personeelsproblemen

De Duitse binnenvaart kampt met toenemende personeelsproblemen, als gevolg van de strikte regels voor binnenkomst en verplichte quarantaine van aangrenzende Europese landen, zoals Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije. Dat meldt de bondsbrede Duitse binnenvaartorganisatie BDB vanmorgen.

Oosteuropese personeelsleden worden ingezet op tal van onder Duitse vlag varende binnenschepen. Scheepsbemanningen die tijdens hun vrije dienst naar hun eigen land reizen, lopen het risico niet langer een uitreisvergunning te krijgen of bij binnenkomst in een 14-daagse quarantaine te komen.

BDB-voorzitter Martin Staats: “We zullen de komende dagen enorme problemen krijgen om de schepen inde vaart te houden, omdat we simpelweg niet genoeg personeel hebben om het schip te bemannen. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de aanvoer van grondstoffen voor de grote bedrijven en dus voor heel Duitsland als industrieland.

' Catastrofaal'

 Het Duitse passagiersvervoer en riviercruisevaart lijden weliswaar onder een ‘catastrofale daling’ van gasten en verkopen, maar de coronaviruspandemie heeft momenteel geen direct meetbare impact op het goederenvervoer over de Duitse binnenwateren. Beperkingen in het grensoverschrijdend vrachtverkeer vormen momenteel nog geen probleem.

leaderboard