Overslaan en naar de inhoud gaan
Zonsopgang
Zonsopgang op de Rijn bij Duisburg. Foto Navia

Geringe groei Duitse binnenvaart

Over de Duitse vaarwegen is vorig jaar 227,7 miljoen ton aan goederen vervoerd; een geringe stijging ten opzichte van 2016. Het Duitse bureau voor de statistiek Destatis meldt een minieme groei van 0,6 procent.

Het volgende beeld ontstaat van de verkeersrelaties: 55,4 miljoen ton goederen werd vervoerd in het Duitse binnenlandse verkeer. Dit betekent een groei van 0,4 procent ten opzichte van 2016. Een hoeveelheid van 51,2 miljoen ton ging naar het buitenland. Dat is 4,1 procent meer dan in het jaar ervoor.

Met 14,7 miljoen ton goederen ontwikkelde ook het doorgaande verkeer zich goed  (+ 1,7 procent).  Alleen de invoer vanuit het buitenland geeft een lichte daling van 1,1 procent te zien naar 101,5 miljoen ton.

Binnenvaartorganisatie BDB noemt het ‘opmerkelijk’ dat het resultaat werd behaald ondanks soms ongunstige omstandigheden, als gevolg van lage of juist hoge waterstanden. Dit pleit voor de efficiëntie en betrouwbaarheid van de binnenvaart als vervoersmodaliteit. De BDB: “Elke ton die over de waterwegen wordt getransporteerd, verlost immers de drukke straten en snelwegen van het vrachtverkeer”.

Containervaart

Het containervervoer in de binnenvaart beleeft een ware hausse. In 2017 werd 2,6 miljoen teu vervoerd via het Duitse waterwegennet. Dit betekent een aanzienlijke stijging van 5,3 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De voortschrijdende containerisering van goederen en de grote modale aandeel van de binnenvaart in het achterlandverkeer van de grote zeehavens vormden de drijvende krachten achter het groeiende containervervoer met binnenvaartschepen. En dat voor de achtste keer op rij!

leaderboard