Overslaan en naar de inhoud gaan
gemengd
Foto Havenbedrijf Rotterdam

Gemengd afmeren 9 januari op 50 Rotterdamse ligplaatsen van start

Met ingang van de tweede week van januari mogen binnenvaartschepen met gevaarlijke lading in de haven van Rotterdam op circa vijftig ligplaatsen gemengd afmeren. Deze zogenoemde 1 kegel- en 2 kegelschepen kunnen dan direct naast elkaar en naast schepen zónder gevaarlijke lading afmeren.

Het havenbedrijf van Rotterdam heeft hiermee in de afgelopen anderhalf jaar in een proef gunstige ervaring opgedaan. Zowel de Havenmeester van Rotterdam als de binnenvaartbranche hebben de pilot als zeer positief ervaren. Omdat er grote behoefte bestaat aan ligplaatscapaciteit voor de binnenvaart in het Rotterdams havengebied gaat de havenmeester op circa vijftig ligplaatsen het zogenoemd gemengd afmeren toestaan.

Het Havenbedrijf loopt hiermee vooruit op de aanpassing van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR), waar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nu volop mee bezig is. In deze aanpassing van het BPR wordt de reeds bestaande bevoegdheid om af te wijken van de veiligheidsafstanden tussen 1- en 2-kegelschepen onderling én tussen niet-kegelschepen, duidelijker beschreven. Het ministerie maakt daarbij gebruik van de reeds in Rotterdam opgedane succesvolle ervaringen met betrekking tot het gemengd afmeren. Verwacht wordt dat de wijziging van het BPR in de loop van 2023-2024 van kracht wordt.

Publicatie van het besluit wordt morgen in de Staatscourant verwacht. Gemengd afmeren past in het beleid van Havenbedrijf Rotterdam om de bestaande ruimte in de haven zo efficiënt mogelijk te benutten en meer ligplaatsen voor de binnenvaart te creëren. De ligplaatsen in het Rotterdams havengebied waar binnenkort gemengd mag worden afgemeerd, zijn in overleg met onder andere de binnenvaartbranche en de Veiligheidsregio vastgesteld.

Meldplicht

Omwille van de veiligheid mogen niet alle binnenvaartschepen gemengd afmeren, maar mogen daar ook bepaalde activiteiten niet plaatsvinden. Denk daarbij aan roken of open vuur, werkzaamheden die vonkvorming kunnen veroorzaken of bunkeren van LNG of methanol. Ook kan er in bepaalde gevallen een meldplicht gaan gelden, zoals bijvoorbeeld het melden van de gevaarlijke lading in IVS-next (het Informatie- en VolgSysteem van de binnenvaart) 1. Alle voorwaarden waaronder gemengd mag worden afgemeerd, zijn vastgelegd in het Besluit ‘gemengd afmeren’ 2022.

Op de website van het Havenbedrijf is alle relevante informatie te vinden, waaronder het Besluit ‘gemengd afmeren’ 2022. Op de locaties voor gemengd afmeren komt tevens een bord te staan met een verwijzing naar deze webpagina, zodat alle schippers zich goed kunnen laten informeren alvorens gemengd af te meren. Gemengd afmeren mag uitsluitend op de met bebording aangewezen ligplaatsen en mits aan alle voorwaarden voor gemengd afmeren wordt voldaan (E7 (bolder)bord met onderbord ‘Gemengd afmeren’ of E.5.2 bord met onderbord ‘Gemengd afmeren’.

leaderboard