Overslaan en naar de inhoud gaan
havens Nedersaksen

Geld voor havens in Nedersaksen

De regering van de Duitse deelstaat Nedersaksen wil ervoor zorgen dat de havens  na de coronacrisis een attractieve en sterke infrastructuur hebben. Dit moet de concurrentiepositie van de Noord-Duitse havens versterken.

JUDITH STALPERS

Met name gaat in deze tweede stimuleringsronde van het jaar geld naar de binnenhavens, maar ook de zeehavens krijgen weer steun. Zij kunnen dat geld gebruiken om bekkens uit te baggeren, kades te verstevigen en andere onderhoudswerkzaamheden te verrichten. In de eerste stimuleringsronde van april kregen uitsluitend economisch zwakke regio's steun. Dit keer wil het ministerie van economische zaken van de deelstaat ook de goed draaiende havens financieel bijstaan. Ook zij hebben onder minder overslag te lijden. Er staat 20 miljoen euro ter beschikking. Havendirecties kunnen nu geld aanvragen bij het ministerie.

Bremerhaven
Bremerhaven krijgt van de stadsregering 1,1 miljoen euro. Dat is bedoeld om plannen te maken voor een verlenging van de diepzeecontainerterminal. De huidige, bijna vijf kilometer lange Stromkaje is te kort om de steeds grotere containerschepen te herbergen. Bremerhaven denkt aan een verlenging met nog eens twee kilometer. Verder moet de vaargeul voor de kade dieper worden om ook schepen met een diepgang tot 13,5 meter te kunnen afhandelen. En er moet walstroom worden aangelegd.

De kosten voor de uitbouwplannen worden op 170 miljoen euro geraamd. Werkzaamheden zouden over drie jaar kunnen beginnen. Havensenator Claudia Schilling zegt dat een opwaardering van de haven noodzakelijk is om Bremerhaven sterk ten opzichte van de concurrentie te houden.

leaderboard