Overslaan en naar de inhoud gaan
schepen
Binnenschepen op de Rijn. Foto duisport

‘Geen verschil certificeringspraktijk Nederlandse en Duitse binnenvaart’

Onderzoek heeft geen waarneembaar verschil aan het licht gebracht in de certificeringspraktijk voor binnenvaartschepen in Nederland, Duitsland of andere Europese lidstaten bij schepen die zonder personeel varen.

Dat antwoordt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in reactie op een motie van de Tweede Kamerleden van Aalst (PVV) en Lacin (SP). Bij onze oosterburen zou evenmin sprake zijn van vrijwaring van kleine schepen voor wettelijke eisen van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR).

“Ik kan constateren dat er geen noemenswaardige verschillen in regelgeving bestaan tussen Nederland en Duitsland en dat er derhalve sprake moet zijn van een gelijk speelveld”, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Anders dan eerder is beweerd door onder meer schippersbond ASV, geldt er in Duitsland geen praktijk van vrijwaring. Erger nog: schepen die mét personeel varen, worden bij onze oosterburen ook nog eens onderworpen aan een extra keuring op grond van de Duitse Arbo-wetgeving.

 

leaderboard