Overslaan en naar de inhoud gaan
Bruine vloot Batavia haven

Geen havengelden in Bataviahaven voor bruine vloot

Stichting Batavia Haven zal geen havengeld in rekening brengen voor de chartervloot tussen 1 april en 1 november 2021. Dat heeft het bestuur van de stichting besloten. Mogelijk zal de gemeente Lelystad bijspringen om de haven te ondersteunen.

De stichting wil daarmee schippers tegemoet komen, zodat zij meer lucht hebben om de crisis vanwege corona te boven te komen. Directeur Joop van Diest legt uit: “Afgelopen jaar was al een lastig jaar voor de schippers, ik denk dat 2021 voor deze sector ook nog een heel lastig jaar gaat zijn. We willen ervoor zorgen dat er zo min mogelijk omvallen en verdwijnen.”

De kwijtschelding van de liggelden zou alleen gelden voor schepen van de bruine vloot die Bataviahaven als thuishaven hadden in 2019 en 2020. Ook in 2020 is de gemeente op die manier de bruine vloot tegemoet gekomen.

De stichting kan de terugval in opbrengsten opvangen door een beroep te doen op de eigen reserves, opgebouwd in de tijden dat het goed ging met de haven en de vloot. Bovendien zal, als de gemeenteraad van Lelystad akkoord gaat met plannen van het college hierover, zo’n 75 procent van de exploitatie voor het zomerseizoen gedekt worden door een bijdrage vanuit de gemeente.

leaderboard