Overslaan en naar de inhoud gaan
Hybride mcs Borelli

Geen binnenhavengeld voor 'platina' schepen

Schepen met een platina-label van Green Award hoeven geen binnenhavengeld meer te betalen in Rotterdam. Dat maakte het Havenbedrijf Rotterdam woensdag 11 april bekend. Daarnaast moeten de schepen ook deelnemen aan NextLogic.

Lees ook: Emissieloze schepen krijgen 20 procent korting

Schepen met het platina label varen elektrisch of op brandstofcellen voor minimaal vijftig procent van de tijd of drie uur per dag. NextLogic is een digitale planningstool voor optimalisatie van de afhandeling van containerbinnenvaart in Rotterdam. Deze tool wordt momenteel getest door een aantal bedrijven en draait om informatie-uitwisseling. De verwachting is dat eind dit jaar de tool voor iedereen beschikbaar zal zijn.

CO₂ terugbrengen
De kortingsregeling is onderdeel van een aantal maatregelen om emissies in en rondom de haven terug te brengen. Het Havenbedrijf Rotterdam wil onder meer een coalitie sluiten met andere landen in Noordwest-Europa om een gezamenlijke CO₂-prijs in te voeren. Met transport over zee en in het achterland met Rotterdam als eind- of vertrekpunt is jaarlijks zo’n 25 miljoen ton aan CO₂ gemoeid. Het grootste deel hiervan (21,5 miljoen ton) kan aan zeetransport worden toegeschreven.

 

leaderboard