Overslaan en naar de inhoud gaan
Bij laagwater komen grote delen van de rivier droog te staan.
Archieffoto

Gebrek aan water treft ook dit jaar weer Franse binnenwateren

Evenals vorig jaar worden veel waterwegen in Frankrijk ook dit jaar weer geconfronteerd met een gebrek aan water, waardoor de scheepvaart met gedeeltelijke stremmingen heeft af te rekenen. Dat is onder meer het geval in het midden en noordoosten van het land. Zo zijn de spaarbekkens van het Canal du Centre en het Canal de Briare momenteel voor nog geen derde meer gevuld door het uitblijven van de regen, waarmee over een periode van acht jaar gemeten een laagterecord van de waterstand is bereikt.

Kanalen dicht voor de scheepvaart
Volgens een woordvoerder van de VNF, de beheerder van het Franse binnenvaartnet, ziet het ernaar uit dat – wanneer de droogteperiode aanhoudt – de komende dagen en weken verschillende kanalen dichtgaan voor de scheepvaart. Dat is onder meer het geval voor het Canal du Centre waar de waterstand op verschillende plaatsen is gedaald tot tussen de 1.35 meter en 1.40 meter en een volledige sluiting van deze waterweg mogelijk niet lang meer op zich zal laten wachten.

In het gebied van de Loire wordt de toestand ook met de dag moeilijker, aldus de VNF-woordvoerder. Daar wordt de situatie van het Loire kanaal, waar op verschillende plaatsen dieptebeperkingen gelden tot 1.60 meter, met de dag precairder. Er wordt al een verbod overwogen om nog water uit de Loire te betrekken waardoor een groot deel van het Canal de Briare voor de scheepvaart zou worden gesloten.

Spaarbekken
Het spaarbekken van het Canal des Vosges in het oosten van Frankrijk is momenteel nog nauwelijks voor de heft gevuld, aldus de VNF-woordvoerder. Een zijtak van het kanaal werd onlangs al gesloten. Op de Boven Maas werd het scheepvaartverkeer reeds midden juli onmogelijk tussen sluis 1 en sluis 8, terwijl door watergebrek de toestand op verschillende delen van het Marne-Rijn (west)-kanaal ook steeds moeilijker wordt door een daling van de waterdiepte naar 1.60 meter. Ook voor de Moezel zijn op sommige plaatsen beperkingen voor de scheepvaart van de scheepvaart van kracht, ook voor plezierjachten. Het goede nieuws is volgens de VNF-woordvoerder, dat de spaarbekkens van het Champagne / Bourgogne kanaal geen zorg baren. Die waren begin van deze week nog voor ruim driekwart gevuld.  

Jan Schils

leaderboard