Overslaan en naar de inhoud gaan
Robbert Das
Oceaanzeiler met zwenkkiel. Foto GalleryMaritime

GalleryMaritime stelt nautisch erfgoed Robbert Das tentoon

GalleryMaritime in Colijnsplaat heeft vanaf 1 november tot eind december dit jaar een tentoonstelling specifiek gewijd aan de tekeningen van Robbert Das. Deze zijn onlangs tot nautisch erfgoed verklaard.

Robbert Das was 3D-tekenaar en maakte schetsen en tekeningen van vaartuigen en vaarders. Onderzoek van Scheepvaartmuseum Amsterdam toonde aan dat het tekenwerk, naast authentiek, ook het kenmerk onnavolgbaar heeft. Zoals onderzoekers het omschreven; “Niemand zal deze handmatige vorm van expressie ooit kunnen evenaren”. Het museum in Amsterdam kocht eenendertig DAS tekeningen en definieerde zijn werk tot: nautisch erfgoed.

De handmatige 3D-tekeningen van Das zijn voedingsbodem geweest voor bouwers van digitale tekenprogramma’s, waarvan in ieder geval één leidend is in de nautische ontwerpwereld. Dat kwam onder meer door zijn unieke tekentalent en perfecte oog van de maker. Zijn uniek tekentalent biedt huidige en toekomstige technische (scheepsbouw) studenten, basismateriaal en de perfecte leermethode tot inzicht in het driedimensionaal ontwerpen.

In boeken van uitgeverij Tirion zijn talloze tekeningen en teksten terug te vinden van Robbert Das en diens tweelingbroer Rudolf. Het eerste boek ‘Zicht op de toekomst’ werd een bestseller. En er volgden meer. Zijn nalatenschap is dermate omvangrijk dat generaties na hem, nog lange tijd nodig zullen hebben om het te begrijpen.

De expositie in GalleryMaritime Colijnsplaat toont niet eerder gepubliceerde futuristische scheepstekeningen. Onderdeel van de expositie is eveneens de presentatie van het, in reconstructie zijnde Romeinse schip Caudicaria Navis. Robbert Das leverde aan deze presentatie de bijdrage met het, in 3D tekening weergeven van de in actie zijnde Romeinen, varend met het schip. Deze tekening is gebruikt als omslag voor de bouwplaat welke MAD heeft laten maken van de Caudicaria. Opdat, wie dat wil, zelf ook het schip kan construeren.  

De galerie is dagelijks te bezoeken, telefonisch aanmelden wordt aangeraden. Ook het bouw-atelier is te bezoeken, op dinsdag en donderdag. De openingstijden zijn elke dag van 12.00 – 17.00 uur, de galerie is te vinden in Colijnsplaat en telefonisch te bereiken via 06-22591452.

leaderboard