Overslaan en naar de inhoud gaan
Forse schade door aanvaring.
2000 liter gasolie in Rijn gestroomd

Frontale botsing op de Rijn bij Dormagen-Zons

Vanmorgen zijn in alle vroegte een Duitse tanker en een Nederlands vrachtschip tegen elkaar gevaren. Beide schepen hebben zware schade geleden. Eén van de schippers raakte bij de botsing lichtgewond. Uit het tankschip stroomde 2000 liter gasolie in de Rijn.

 

JUDITH STALPERS

 

Het ongeluk vond plaats in het donker om half zeven 's morgens bij Rijn-kilometer 717 ter hoogte van Dormagen-Zons, tussen Keulen en Düsseldorf. Over de oorzaak is, volgens Stefanie Bersin van de waterpolitie Duisburg, nog niets bekend. De waterpolitie uit Keulen en Düsseldorf waren snel ter plekke net als vijftig brandweerlieden. Ze konden weliswaar niets ondernemen tegen het olietapijt dat uit de lekke tanker ontstond, want de stroomsnelheid van de Rijn is te hoog voor olieschermen. Wel legde de brandweer olieschermen voor de ingang van vier vrijetijdshavens in Düsseldorf. Daar is het water rustiger. De olie bereikte Düsseldorf tegen 13.00 uur 's middags. Op de Rijn zal de olie zich stroomafwaarts verdunnen voordat het uiteindelijk in de Noordzee zal stromen. Morgen bekijkt de brandweer of de olieschermen kunnen worden weggehaald.

 

De commerciële havens in Düsseldorf en Neuss bleven open. Ook kon de scheepvaart op de Rijn de hele dag ongehinderd doorgaan. Aan het eind van de middag onderzocht de waterpolitie of de twee schepen zelfstandig verder zouden kunnen varen, tenminste tot de volgende haven.

leaderboard