Overslaan en naar de inhoud gaan
kaartje
Kaartje van het gebied.

Frans overheidsbedrijf EPIC krijgt opdracht voor aanleg kanaal Seine-Nord Europe

Na heel wat getalm heeft de Franse regering besloten de aanleg van het Canal Seine-Nord Europe (CSNE) uit te besteden aan de EPIC, een industrieel en commercieel bedrijf van de overheid en niet meer alleen beheerd door het ministerie van transport in Parijs. De nieuw geplande openingsdatum voor het CSNE is in de loop van 2027.

JAN SCHILS

De Franse staat behoudt een blokkerende minderheid. Daarmee zijn de privé-investeerders niet helemaal gerustgesteld, omdat de staat toch beslissende zeggenschap over dit project houdt. De regio’s Hauts-de-France en Ile-de-France, de departementen Nord, Oise, Pas-de-Calais en Somme zullen in de EPIC vertegenwoordigd zijn. De financiering van het project van 4,5 miljard euro zal ook in de mobiliteitswet worden opgenomen.

Opwaardering

De aanleg van het kanaal Seine-Nord Europe is een zeer groot project en moet worden gevolgd door een opwaardering voor grotere schepen van de Leie langs de Frans-Belgische grens en de Oise tussen Creil en Compiègne. De Seine moet over tien jaar ook zijn aangepast voor grote schepen, tussen Bray-sur-Seine en Nogent-sur-Seine.

leaderboard