Overslaan en naar de inhoud gaan
spits
Spitsenvaart

Frankrijk gaat minst gebruikte kanalen niet meer bedienen voor de binnenvaart

De Franse minister van transport, Elisabeth Borne,  komt begin april met een voorstel voor een nieuwe wet op de mobiliteit. Tegelijkertijd zou ze ook haar infrastructuurplannen aan het parlement voorleggen. Borne heeft daarvoor een (niet bindend) advies ontvangen van de Franse adviesraad voor infrastructuur, waarin alle stakeholders ( onder meer weg-, spoor, binnenvaart) vertegenwoordigd zijn.
 

JAN SCHILS

Tegen het einde van deze maand zou Borne al enkele van haar keuzes bekendmaken. De adviesraad stelt een stappenplan voor in verband met de voltooiing van de belangrijkste infrastructuurprojecten in Frankrijk.


Onderhoud

Ofschoon alle opties nog open zijn, komt de Franse adviesraad met een voorstel om een groot aantal minst gebruikte kanalen in het land niet meer te bedienen voor de scheepvaart. Nu reeds zijn tal van kanalen door gebrek aan onderhoud buiten gebruik. Het geld dat zo wordt uitgespaard, zou naar het onderhoud van de andere vaarwegen moeten gaan.

Seine-Nord
De adviesraad zwijgt in alle talen over het Seine Nord Europe kanaal , maar beschouwt de werken op de Seine tussen Bray en Nogent en op de Oise tussen Creil en Compiègne als cruciaal voor het Seine Nord project.

Lees ook:
Ongemak in Frankrijk over financiering en exploitatie toekomstige Canal Seine-Nord

Zoals bekend hebben de Noord-Franse regio’s vorig jaar september president Macron ertoe overgehaald dit kanaal, dat ook voor België en Nederland van groot economisch belang is, weer op de prioriteitenlijst te zetten nadat de president het project  om financiële redenen drie maanden eerder had geschrapt. De Noord-Franse regio’s reageerden woedend op het besluit van Macron en noemden het een “regelrechte oorlogsverklaring”.


Lees ook:Macron: toch geen uitstel voor de aanleg van kanaal Seine-Nord

Verschillende Noord-Franse regio’s toonden zich bereid de bouw van het Canal Nord Europe voor te financieren, op voorwaarde dat zij het management van het kanaal van de overheid  zouden mogen overnemen. Daarover moeten de regering in Parijs en de regio’s in Noord-Frankrijk nog verder overleg plegen, want de president en zijn regering willen de zeggenschap over het kanaal niet zomaar uit handen geven.  

 

 

 

leaderboard