Overslaan en naar de inhoud gaan
tubbel
“De spannendste fase van de aanleg van Maasdeltatunnel breekt nu aan voor ons”, aldus Pieter Nordbeck (Havenbedrijf).
Aanleg Maasdeltatunnel

Extra sleepboten voor grote zeeschepen in Scheur

Sinds zaterdagmorgen 12 november moeten zeeschepen met een lengte van meer dan 140 meter op het Scheur tussen Maassluis en Rozenburg bij sterke vloedstroom  – ongeveer drie uur per etmaal – gebruikmaken van een sleepboot.

De havenmeester van Havenbedrijf Rotterdam treft deze maatregel om een veilige passage te waarborgen. Sinds het voorbije weekend ligt kraanschip Neptune middenin het Scheur vanwege de aanleg van de Maasdeltatunnel. Daardoor is de doorgang vernauwd. Bovendien is door het graven van de tunnelgleuf een hinderlijke dwarsstroming ontstaan. Naar verwachting duurt de maatregel tot het eind van de maand.

Zaterdagmorgenvroeg op 12 november verhaalde het kraanschip Neptune naar het midden van het Scheur. Het scheepvaartverkeer tussen kilometerpaal 1015 en 1018 – het gaat dagelijks om enkele tientallen zeeschepen en een paar honderd binnenvaartschepen - dient daardoor extra op te passen, snelheid te matigen en aanwijzingen van de verkeersbegeleiders van het Havenbedrijf Rotterdam op te volgen.

Spannendste fase

“De spannendste fase van de aanleg van Maasdeltatunnel breekt nu aan voor ons”, aldus Pieter Nordbeck (Havenbedrijf). “Alle scheepvaart moet worden gereguleerd om de Neptune, die met poten muurvast op de rivierbodem staat, veilig en vlot te laten passeren.”

Die verkeersregulatie vindt plaats vanuit de Verkeerscentrale Rotterdam in de Botlek. Daar zal intensief overleg zijn tussen de gezagvoerder van de Neptune, de verkeersbegeleiders en de opvarenden. Op het traject heeft de aannemer een begeleidingsschip klaarliggen om de scheepvaart te waarschuwen en een sleepboot achter de hand voor eventuele assistentie.

Inhaalverbod

Pieter Nordbeck: “De jack-up heeft vier verschillende middenposities. Daarbij heb je een korte passeerkant en een lange passeerkant. De binnenvaart kon nog wel langs de korte passeerkant passeren. De zeevaart niet. Dus als de jack up in het zuiden van het midden ligt, mag de zeevaart alleen nog maar aan de noordkant passeren. Dan geldt ook een ontmoetingsverbod voor de zeevaart en een oploopverbod voor alle scheepvaart. Oplopen betekent inhalen.” Deze situatie duurt tot eind november.

Het gaat om het leggen van tegels van elk 100.000 kilo. Zij dienen als tijdelijke fundering voor de tunneldelen van de Maasdeltatunnel. Als de tegels eenmaal liggen vindt controle plaats door een duiker Op het moment dat de duiker naar beneden gaat – ongeveer een kwartier tot twintig minuten – is de zeevaart volledig gestremd.

Op 31 maart en 15 april 2023 zal het Scheur geheel gestremd zijn. In twee hele dagen worden de twee tunneldelen afgezonken. Bij het eerste tunneldeel gebeurt dit van vrijdag 31 maart 10.00 tot zaterdag 1 april 10.00 uur. Het tweede tunneldeel wordt van zaterdag 15 april 10.00 tot zondag 16 april 10.00 uur afgezonken. De tunnel moet in 2024 gereed zijn.

leaderboard