Overslaan en naar de inhoud gaan
smeermaas
De opgezwollen Maas van vorig weekend, ter hoogte van Borgharen. Foto Rijkswaterstaat

Extra monitoring waterkwaliteit grote rivieren

Rijkswaterstaat houdt de waterkwaliteit van de grote rivieren extra goed in de gaten. Er stromen momenteel grote hoeveelheden water door het Nederlandse stroomgebied. Vanwege de overstromingen van de afgelopen periode voert dit water obstakels mee, zoals huisraad en boomstammen.

“Maar ook plastic, slib en modder en misschien ook wel schadelijke stoffen bevinden zich in het rivierwater. Door de hoge waterafvoeren in de Maas en Rijn stroomt er van alles mee dat niet in het water thuishoort”, meldt de dienst.

Zo mag het water niet te veel afvalstoffen bevatten. Dit betreft de chemische waterkwaliteit. Het water uit de rijkswateren (rivieren, meren en zeeën die het Rijk beheert) wordt namelijk ook gebruikt voor de productie van drinkwater, de landbouw en recreatie. In alle regio’s van het rivierengebied zijn aannemers bezig om met onder meer werkschepen zoveel mogelijk obstakels uit de rivieren te halen en af te voeren.

Troebeler

Uit recente metingen bij Lobith komen geen overschrijdingen van normen. Wel is het water nu troebeler als gevolg van de enorme kracht waarmee het water richting Nederland is gekomen. De verwachting is dat deze troebelheid, die overigens geen kwaad kan (dit is zand), de komende dagen stap voor stap vermindert. Daarnaast worden de komende dagen aanvullend monsters genomen op verschillende plaatsen in de rivieren om de kwaliteit van het water te onderzoeken.

Ook drinkwaterbedrijven en waterschappen monitoren continu de waterkwaliteit en besluiten daarop zelf om wel of niet te stoppen met de inname van water. Het kan zijn dat er behalve obstakels ook schadelijke stoffen in het water terecht zijn gekomen (industrieel afval, diesel, stoffen van het omliggende land). Door de enorme hoeveelheid water wordt dit evenwel sterk verdund.

leaderboard