Overslaan en naar de inhoud gaan
btt
Illustratie BTT Multimodal Container Solutions

Europese steun voor nieuwe containerterminal in Bergen op Zoom

Een nieuwe binnenvaart-containerterminal aan de Theodorushaven van Bergen op Zoom is door Brussel geselecteerd voor ondersteuning vanuit het Europese subsidieprogramma Connecting Europe Facility (CEF).

Met het toekennen van een bijdrage van 750.000 euro aan dit nieuwe initiatief van  BTT Multimodal Container Solutions, met hoofdzetel in Tilburg, bevestigt Europa het belang van een goede infrastructuur voor containervervoer over water. Met de CEF-bijdrage wordt een studie uitgevoerd naar de realisatie van terminalinfrastructuur voor containeroverslag aan de Theodorushaven in Bergen op Zoom. lklrin

Gelegen aan het Rijn-Scheldekanaal, de corridor Rotterdam – Antwerpen is Bergen op Zoom, met de status van ‘kernhaven’ in het Europese transportnetwerk,  een ideale locatie om in te spelen op de verwachte groei in het internationale containervervoer.

Havenrenovatie

De Gemeente Bergen op Zoom heeft onlangs een grote, bijna 30 miljoen euro kostende havenrenovatie afgerond. Met de realisatie van een moderne containerterminal waar de regio al jaren op wacht zal Bergen op Zoom een rol van betekenis gaan spelen in het internationale containervervoer over water. De nieuwe terminal zal worden aangesloten op het netwerk van de West Brabant Corridor (WBC) waarin nu de containerstromen tussen Moerdijk, Oosterhout en Tilburg worden gebundeld van en naar de haven van Rotterdam.

Binnenvaartvolume

Met de aansluiting van de nieuwe Bergse terminal zal de WBC naar verwachting naar een binnenvaartvolume van meer dan 550.000 teu per jaar groeien. Daarnaast ziet BTT met de  terminal in Bergen op Zoom uitstekende kansen voor versnelde groei van het containervolume over water van en naar Antwerpen.

BTT  is al enkele maanden met de studie bezig en verwacht deze in het derde kwartaal van dit jaar af te ronden. Aansluitend zal de bouw starten, met als streven de terminal in gebruik te nemen in het tweede kwartaal van 2022.

leaderboard