Overslaan en naar de inhoud gaan
Doorn
Caroline Nagtegaal-van Doorn.

Europees Parlement steunt Binnenvaartrapport

Met een ruime meerderheid (641 stemmen van de 751) heeft het Europees Parlement gisteren in Straatsburg ingestemd voor het Binnenvaartrapport, een initiatiefvoorstel van VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn.

“Het toekomstbestendig maken van de binnenvaartsectorsector door in te zetten op digitalisering en vergroening is hiermee een stap dichterbij”, aldus Nagtegaal-van Doorn, die van oordeel was dat de binnenvaartsector van de radar verdween in het transportdebat.

“Dat wilde ik veranderen en laten zien dat de binnenvaart van ongekend belang is. Ook deze sector werkt voor dag en douw om ervoor te zorgen dat grondstoffen bij onze fabrieken aankomen, de kleding die we willen kopen in de winkel hangt en dat wij onze medicijnen kunnen ophalen in de apotheek. Het doel van deze aanbevelingen is dan ook dat het moet bijdragen aan de volledige erkenning van de Europese binnenvaart en het onbenutte potentieel.”

In het rapport wil de VVD-Europarlementariër een realistisch tijdspad schetsen voor verdere verduurzaming van de vloot, met inzet op verschillende alternatieve brandstoffen, waarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit aan scheepstypen.

Brede steun

“Meer dan een jaar geleden ben ik begonnen met binnenvaartspreekuren, omdat ik wilde weten wat er in de sector leeft op het gebied van duurzaamheid en digitalisering en hoe Europa daarin een rol kan spelen. Ik ben ontzettend blij dat het nu gelukt is om brede politieke steun voor mijn initiatiefrapport te krijgen van mijn collega’s in het Europees Parlement. Dat is geweldig, want de binnenvaartsector kan een grote rol spelen in het verder verduurzamen van ons goederentransport en personenvervoer, en werkt daar ook hard aan!”

Binnenvaartfonds

Nagtegaal-van Doorn roept de Europese Commissie op een binnenvaartfonds te vormen, om zodoende de sector financieel te ondersteunen in de groene en digitale transitie. “Het gaat om hardwerkende ondernemers die letterlijk en figuurlijk op hun pensioen varen. Zij kunnen deze uitdaging niet alleen aangaan. Het is dan ook goed dat de Commissie, na intensief contact, het belang van voldoende financiële steun erkent in het onlangs gepubliceerde actieprogramma voor de binnenvaart, NAIADES III’, aldus de liberale Europarlementariër.

leaderboard