Overslaan en naar de inhoud gaan
schepenn
Archieffoto platform WOW

Europees Parlement dringt aan op vervolg 'Naiades II'

Het Europees Parlement in Straatsburg wil dat de Europese Commissie met voorstellen komt om het grote, maar nog steeds onderschatte potentieel van de binnenvaart in Europa meer te benutten en zo het massale goederenvervoer over de toch al verstopte wegen een uitweg te bieden naar de vaarwegen.

JAN SCHILS

Het parlement nam daartoe een resolutie aan, die aan de EU-ministers van transport zal worden voorgelegd. Men wil meer bepaald dat het bestaande Naiades II-programma ter ondersteuning van het vervoer over de binnenwateren vanaf 2020 een update krijgt in de vorm van een nieuw programma voor de sector (Naiades III).

De Europese binnenvaartorganisaties EBU en ESO zijn tevreden met deze resolutie. Nog onlangs onderstreepten zij gezamenlijk in Brussel, waar ze besloten om nauw te gaan samenwerken, het belang van een vervolgprogramma voor Naiades II.

Secretaris-generaal Theresia Hacksteiner van de EBU, al jaren een van de drijvende krachten achter de pogingen om de binnenvaart veel meer in te schakelen in het Europese goederenvervoer, reageerde opgetogen: “Wij verwelkomen de resolutie zeer. De belangrijkste vertegenwoordigers  in de transportcommissie hebben het belang van het vervoer over de binnenwateren beklemtoond  en hebben ook opgeroepen tot meer steun voor het vervoer over water via een nieuw NAIADES III-actieprogramma”.

Multimodaal

Ook de transportcommissie beschouwt de binnenvaart als een veilige, duurzame en effectieve vervoerswijze, waarvan de rol in het multimodale vervoerssysteem gewaarborgd moet worden. Met nadruk op het enorme modalshift-potentieel van de sector verzoekt de transportcommissie de Europese Commissie om het NAIADES III-actieprogramma van voldoende financiële middelen te voorzien. Alleen op die manier is het mogelijk om de doelstellingen van het actieprogramma te verwezenlijken.

 

leaderboard