Overslaan en naar de inhoud gaan
Binnenvaart over de Moezel

Europees handboek voor stages in de binnenvaart

Er is een nieuw, uniform stagehandboek voor de Europese binnenvaart: het nieuwe European Training Record Book. Het boek vormt een handleiding voor stages en een middel voor het registreren van de geleerde competenties en vaardigheden door aankomende bemanningsleden.

Het handboek, dat is ontwikkeld onder leiding van het Roemeense maritieme opleidingscentrum CERONAV in Constanta, stuurt aankomende bemanningsleden in hun praktische training aan boord en is een handleiding voor docenten en stagebegeleiders. In het handboek worden trainingen en behaalde resultaten vastgelegd.

De verplichte stageperiode bestaat uit een vaarperiode aan boord van een binnenvaartschip én een uitgebreide simulatortraining. Het nieuwe stagehandboek is één van de eerste resultaten van het project COMPETING, een Europees  samenwerkingsprojoect van vijftien organisaties uit acht  landen. 

Het handboek loopt vooruit op de Europese richtlijn die per 1 januari 2022 een competentiegerichte opleiding voor de binnenvaart voorschrijft. “Dit trainingshandboek is een belangrijke ontwikkeling bij de harmonisatie en het toekomstbestendig maken van het binnenvaartonderwijs in Europa”, zegt projectleider Liliana Martes van CERONAV.

leaderboard