Overslaan en naar de inhoud gaan
Europese Commissie
Het Berlaymontgebouw, hoofdkwartier van de Europese Commissie in de Europese wijk in Brussel. Foto Jan Schils

Europees geld voor extra ligplaatsen langs de Waal

Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie voor infrastructuurprojecten. Zo komt er 11,4 miljoen euro voor de aanleg van overnachtingsplaatsen voor binnenvaartschepen langs de Waal.

Het gaat om vijftig overnachtingsplaatsen voor de binnenvaart aan de oevers van de Waal bij Spijk, op de grens tussen Nederland en Duitsland. De overnachtingsplaatsen krijgen een maximale lengte van 135 meter. Ook komen er speciale ligplaatsen voor grote schepen met duwbakken en voor schepen met gevaarlijke stoffen.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Met extra slaapplekken langs deze belangrijke internationale vaarroute krijgen binnenvaartschippers meer mogelijkheden om goed uit te kunnen rusten. Hiermee kunnen we een belangrijke wens van de binnenvaart vervullen. Goed nieuws voor de schippers.”

Spoor en weg
De binnenvaart is niet het enige: er wordt ook geld gestoken in het spoorgoederenvervoer. Om het spoorgoederenvervoer te verbeteren is er 8 miljoen euro aan Europees geld beschikbaar voor aanpassingen aan het spoor bij Amersfoort en 8,7 miljoen euro voor het Theemswegtracé in de Rotterdamse haven. Het Havenbedrijf Rotterdam bouwt met het beschikbare geld onder meer spoorbruggen voor een betere verbinding tussen de haven en het Europese achterland. Met de bruggen hebben treinen geen vertraging meer door de Calandbrug bij Rozenburg die meerdere keren per dag open staat om schepen door te laten.

Daarnaast is er zo’n 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor beveiligde truckparkeerplaatsen. Met het geld worden 1600 parkeerplekken met voorzieningen voor chauffeurs aangelegd langs belangrijke snelwegen voor het goederenvervoer van en naar de Rotterdamse haven. De truckparkings komen langs de A15 bij Ridderkerk, de A16 bij Moerdijk, de A67 bij Maasbree, de A76 bij Bocholtz en bij de haven van Vlissingen.

Hoofdnetwerk
In totaal krijgen elf projecten waar Nederlandse partijen bij betrokken zijn een subsidie van bij elkaar 82 miljoen euro. De subsidies komen uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma is bedoeld om binnen de EU één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor vervoer over land, water en door de lucht te realiseren.

leaderboard