Overslaan en naar de inhoud gaan
work
Workshop. Foto EMD
Bijeenkomst voor ‘leiders van de zee’

European Maritime Days in Den Helder

Op 20 en 21 mei vinden in Den Helder de European Maritime Days (EMD) plaats. Dit is een bijeenkomst van ‘de leiders van de zee’ - zoals politici, beleidsmakers, private en publieke belanghebbenden uit heel Europa die met geïntegreerd maritiem beleid te maken hebben. Maar het congres is ook bedoeld voor bedrijven die actief zijn in, op of om de zee - ook wel de ‘blauwe economie’ genoemd.

De gemeente Den Helder organiseert, samen met de provincie Noord-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Europese Commissie, de jaarlijks terugkerende tweedaagse ‘European Maritime Days’ (EMD). Door de coronamaatregelen wordt het ‘festival der zeeën’ dit jaar een volledig online evenement.lofo

Het programma vermeldt Humberto Tan als moderator, Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen en tal van andere sprekers. Beleidssessies en workshops worden gestreamd vanuit theater De Kampanje. Er hebben zich al meer dan 1500 deelnemers aangemeld, een absoluut record. Tot nu toe ging de EMD-editie van Lissabon in 2019 aan top. De editie in Cork ging vorig jaar vanwege de coronamaatregelen niet door.

Blauwe school

De Eurocommissaris heeft daarnaast nog een ander programma. Zo bezoekt hij de Dr. Jac. P. Thijsseschool in Den Helder, tussen 10.50 en 11.20 uur. Deze school krijg als eerste school in Nederland het BlueSchool-certificaat uitgereikt. Ook de havenwethouder van Den Helder, Kees Visser is hierbij aanwezig. Het Blue Ocean Certificaat is een internationale erkenning, die ze verbindt aan andere scholen in Europa die net zo blauw zijn. Ook brengt hij een bezoek aan Texel.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft naast haar aanwezigheid op de EMD ook een aantal andere representatieve taken. Zij neemt een boek in ontvangst: The Urbanization of the Sea, From Concepts and Analysis to Design (TU Delft), met Nancy Couling PhD (Marie Curie Fellow) en prof. dr. ing. Carola Hein. Tevens heeft ze een ontmoeting met de directie van KIMO Fishing for Litter, dat zijn 20-jarige jubileum viert. 

leaderboard