Overslaan en naar de inhoud gaan
Binnenvaart op de Rijn
Archieffoto

EU-subsidie voor modernisering sluizencomplex in Gambsheim

De Europese Unie kent de VNF (Voies Navigbles de France), de beheerder van het binnenvaartnet in het land, een bedrag van bijna 9 miljoen euro aan subsidie toe als bijdrage aan de modernisering van het sluizencomplex van Gambsheim op de Boven-Rijn nabij Straatsburg.

JAN SCHILS

Volgens een woordvoerder van de VNF gaat het om een “vervoer- strategisch en economisch belangrijk” grensoverschrijdend project: “De lang verwachte renovatie van een van de kolken van de twee grootste binnenvaartsluizen op de Rijn zal niet alleen een aanzienlijke verbetering van de dienstverlening aan de schippers tot gevolg hebben, maar ook een gunstige invloed hebben op het functioneren en de betrouwbaarheid van de scheepvaart op de Rijn. Het Rijnvaart Informatie Centrum in Gambsheim (CARING) krijgt met het oog daarop een gloednieuw gebouw en dito uitrusting, van waaruit de scheepvaart 7 dagen per week en rond de klok zal worden gecontroleerd". 

Het door de Europese Unie beschikbaar gestelde subsidiebedrag komt uit het CEF-programma (Connecting  Europe Facility) en is bedoeld om “de behoeften van de gemoderniseerde scheepvaart op de Boven-Rijn te verbeteren”. Het CEF-programma ondersteunt meer bepaald vervoersprojecten van de verschillende transportmodi zoals het weg- en spoorwegvervoer en het transport over de binnenlandse vaarwegen teneinde de werking van deze vervoersnetwerken te versterken. Daarbij wordt behalve naar de economische behoefte en haalbaarheid ook gekeken naar de milieuefficiency van de voor EU-steun ingediende projecten. Ook de Seine Europe Nord waterverbinding die in aanleg is, geniet een Euopese subsidie krachtens de CEF.

leaderboard