Overslaan en naar de inhoud gaan
Binnenvaartschepen
Archieffoto

EU belooft binnenvaart vrij verkeer van goederen te garanderen

De Europese ministers van transport hebben dinsdag onderstreept, dat de economie in de EU tijdens de nu heersende corona-epidemie het meest gebaat is bij een soepel en vooral ongestoord verkeer van de meest essentiële goederen.

Daarbij gaat het in de eerste plaats om voedingsmiddelen (zoals landbouwproducten) en medicamenten, waarbij het van cruciaal belang is, dat alle vervoersmodi zoals de scheepvaart (inclusief de havens), de binnenvaart, het wegvervoer en het spoor hun bijdrage moeten kunnen blijven leveren. Dat is essentieel voor een continue aanvoer van deze levensnoodzakelijke producten. De EU-ministers kwamen overeen om er alles aan te doen om de verstoringen van het vrij verkeer van vitale goederen tot een minimum te beperken.

 

JAN SCHILS

 

Voorzitter Paul Goris van de EBU (Europese Binnenvaart Unie) toonde zich tevreden over de afloop van de EU-vergadering, maar toonde zich toch ongerust: “De nationale maatregelen om de pandemie te bestrijden treffen de binnenvaart zwaar". Gooris pleitte zowel voor steunmaatregelen op korte termijn als voor een financieel compensatiesysteem voor de langere termijn als de pandemie eenmaal is bedwongen.

 

De Kroatische transportminister Oleg Butkovic, tevens voorzitter van de EU-ministerraad,  verklaarde na afloop van de video-conferentie met zijn Europese collega’s in Brussel, dat de vervoerssector niet aan haar lot zal worden overgelaten. De minister zei dat de gezondheid en veiligheid van iedereen die in de transportsector actief is, voorop moet staan terwijl tegelijkertijd het vrij verkeer van goederen moet worden verzekerd. Ook drong hij aan op het vinden van oplossingen voor de transportondernemingen en andere bedrijven in de sector, die problemen hebben met het nakomen van hun financiële verplichtingen.


In een reactie op de uitkomst van de EU-ministerraad zwakte de EBU (Europese Binnenvaart Unie) in een persbericht de verontrustende woorden van zijn voorzitter Goris wat af door erop te wijzen, dat “het internationaal vervoer van goederen via de binnenwateren in Europa nog niet in gevaar is, maar dat er wel sprake is van problemen met het vrij verkeer van bemanningsleden van verschillende nationaliteit op binnenschepen”. Deze problemen moeten volgens de EBU snel worden aangepakt om te vermijden dat zij het vrij verkeer en de distributie van vitale goederen, zoals farmaceutische producten maar ook voedingsmiddelen, gaan hinderen.

Lees ook: Vrij verkeer van binnenvaartschepen en bemanning moet worden gegarandeerd

leaderboard