Overslaan en naar de inhoud gaan
Van Lancker
Voorzitter Christiaan Van Lancker spreekt scheidend ESO-secretaris Hester Duursema (rechts) toe, die eind maart vertrekt als BLN-directeur. Binnen het ESO-bestuur wordt zij opgevolgd door Gerard Kester, beleidsadviseur bij BLN. Foto ESO

ESO verwacht veel van Europese richtlijn beroepskwalificaties voor de binnenvaart

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Europese Schippersorganisatie (ESO) vandaag in Brussel heeft voorzitter Christiaan Van Lancker de Europese richtlijn over de beroepskwalificaties in de binnenvaart 'een van de hoogtepunten voor de sector' genoemd in 2017. Volgens deze richtlijn zal wie gaat werken in de binnenvaart in de hele EU en in Zwitserland op dezelfde manier worden beoordeeld.

 

Grotere mobiliteit van de werknemers zal het personeelstekort in de sector helpen verminderen en de kwaliteit en veiligheid in de binnenvaart verder doen toenemen, aldus Van Lancker. De ESO-voorzitter wees ook op het belang van de aan de gang zijnde studie onder leiding van de ETF, die een beter zicht zal bieden op de kwantiteit en de kwaliteit van het benodigde personeel op de schepen, niet alleen nu maar ook in de toekomst.

 

IWT-platform

 

Maar het absolute hoogtepunt vorig jaar was volgens Van Lancker de verwezenlijking van het European IWT-platform, een gezamenlijk initiatief van de ESO en de EBU om de positie van IWT (Inland Waterway Transport) op Europees niveau te versterken. Daarvoor is een fulltime coördinator in Brussel aangewezen.

 

Duursema

De ESO-voorzitter had ook lovende woorden voor scheidend ESO-secretaris Hester Duursema, die eind maart vertrekt als BLN-directeur. Binnen het ESO-bestuur wordt Duursema opgevolgd door Gerard Kester, momenteel beleidsadviseur van BLN-Schuttevaer en sinds 1978 betrokken bij de binnenvaart. Duursema is vol vertrouwen over haar opvolger: “Gerard heeft niet alleen veel kennis over de binnenvaart in huis, maar heeft ook een hart voor de sector”. Kester gaat weliswaar in mei bij BLN met pensioen, maar blijft daarna actief voor de ESO.

leaderboard