Overslaan en naar de inhoud gaan
Einde hersteloperatie stuw Linne in zicht
De drooggezette bouwput versnelt de reparatieklus aanzienlijk. Archieffoto Rijkswaterstaat

Einde hersteloperatie stuw Linne in zicht

Het einde van een flinke herstelklus is in zicht: stuw Linne krijgt weer vorm. Alle 14 nieuwe jukken en brugdelen zijn inmiddels geplaatst. Naar verwachting zijn half september ook de schotten die het Maaswater moeten keren, tegen de jukken geplaatst. Daarna worden de tijdelijke dammen rondom de stuw verwijderd.

In de voorbije zomermaanden juli en augustus 2020 is er keihard doorgewerkt. Zo zijn er reparaties en de voorbereidende werkzaamheden aan de betonnen fundatie van de stuw uitgevoerd. In deze periode zijn ook alle 14 jukken en brugdelen opnieuw gefabriceerd door Mourik in Echt.

De eerste nieuwe jukken en brugdelen zijn met ingang van vrijdag 21 augustus geplaatst. Deze werkzaamheden hebben tot het weekend van 5 september geduurd. Behalve de jukken en de brugdelen is er ook een nieuwe lier aangebracht, wordt de kraan nog vervangen en de opslagloods bij de stuw wordt uitgebreid. Voor aanvang van het hoogwaterseizoen, officieel vanaf 1 november, kan de stuw weer veilig worden bediend en het waterpeil in de Maas weer goed gereguleerd worden.

Droge bouwput

Voor het herstel van stuw Linne is half april al begonnen met de bouw van een dam benedenstrooms van de stuw. Deze vormt samen met de tijdelijke dam die eerder bovenstrooms gebouwd werd een droge bouwput in de Maas rondom de beschadigde stuw. Het water tussen de dammen werd weggepompt, waardoor de stuw gedemonteerd kon worden en de betonnen fundatie goed en veilig kon worden geïnspecteerd. Daardoor is er flinke tijdwinst behaald bij de herstelwerkzaamheden afgelopen maanden.

Waterafvoer

De afvoervoorspellingen van de Maas worden dagelijks nauwlettend gemonitord door Rijkswaterstaat. De tijdelijke dammen worden niet afgebroken bij hoge waterafvoeren en de stuw kan tijdens de herstelwerkzaamheden minder water doorlaten dan normaal. Wanneer sprake is van hoge waterafvoeren, kan Rijkswaterstaat ook nog andere instrumenten inzetten, zoals water vasthouden in stuwpanden bovenstrooms van stuw Linne of het water afvoeren via sluizen.

Op 10 februari 2020 raakte stuw Linne beschadigd door twee duwbakken die tijdens de storm Ciara op drift waren geraakt. (Bron: Rijkswaterstaat)

leaderboard