Overslaan en naar de inhoud gaan
abn
Voorpellend staatje ABN AMRO Insights.

Einde coronadip transport en logistiek ‘duidelijk in zicht’

Voor de sector transport en logistiek is het einde van de coronacrisis duidelijk in zicht. Dat stelt zakenbank ABN AMRO Insights op 5 maart. Voor een aantal branches is het herstel al maanden geleden ingezet. De sector profiteert van het krachtige herstel van de wereldwijde goederenhandel en industriële productie.

Toch drukt de coronacrisis de komende maanden nog wel een stempel doordat logistieke ketens nog steeds ontregeld zijn. Bovendien kampt een deel van de sector met de gevolgen van de sluiting van de evenementenbranche, de horeca en niet-essentiële winkels. Momenteel zijn de macro-economische omstandigheden nog moeizaam, maar daar komt zeer waarschijnlijk verandering in nu op grote schaal wordt gevaccineerd. ABN AMRO verwacht dat de economie vanaf de zomer krachtig herstelt.

De Nederlandse economie groeit in 2021 naar verwachting met 2,1 procent, dankzij meer export, overheidsbestedingen en private investeringen. Voor de eurozone, die in 2020 gemiddeld genomen harder is geraakt, verwacht ABN AMRO in 2021 een groei van maar liefst 3,3 procent. De wereldhandel groeit dit jaar naar verwachting met 7,6 procent ten opzichte van 2020. In 2022 zijn de beperkingen in verband met het coronavirus vermoedelijk geheel afgebouwd. Dan trekt de groei verder aan; voor Nederland verwacht ABN AMRO in 2022 een groei van 4,1 procent, voor de eurozone 4,2 procent.

leaderboard