Overslaan en naar de inhoud gaan
enavant

Eeuwfeest rederij Muller Dordrecht

Op donderdag 7 juni aanstaande viert rederij Muller Dordrecht haar 100-jarig bestaan.

Maar eigenlijk is de familie Muller is al meer dan 240 jaar actief in de scheepvaart. Zo werd Teunis Muller (1738-1808) in 1776 reeds zelfstandig schipper en werd hij in 1779 schipper voor het marktveer Dordrecht – Rotterdam.

Zijn zoon Stoffel Muller (1771-1833) werd in 1808 zelfstandig schipper en was oprichter van de Zwijndrechtse Nieuwlichters (ook wel Mullerianen genoemd). Een godsdienstige broederschap die los van de kerk stond en van 1816 tot 1843 heeft bestaan.

De scheepvaart loopt als een rode draad door alle generaties Muller heen. In 1912 nam Leendert Muller (1864-1943) de stoomsleepboot En Avant 1 en En Avant 2 in de vaart. Leendert had zes zonen en twee dochters. Elke zoon zou hij helpen met de aankoop van een sleepboot, zodat zij als zelfstandig ondernemer het leven in zouden gaan.

Smokkeljager

Teunis Muller (1894-1968) was de derde zoon van Leendert en oprichter van Rederij T. Muller in 1918. Na de Eerste Wereldoorlog werd er veel gesmokkeld en werd de sleepboot En Avant 3 van Teunis en Jan veelvuldig ingezet als smokkeljager.

Begin jaren twintig werd er veel gesleept naar de Ruhr en naar Zeeland. In oktober begon de bietencampagne die tot ca. half december duurde. Gedurende 3 maanden sleepten de Rederij sleepschepen, afgeladen met suikerbieten, uit Zierikzee, Veere en andere tij haventjes in Zeeland naar de suikerfabriek in Dinteloord.

Smit

In 1987 worden de havensleepdiensten van Smit in de havens van Dordrecht en Moerdijk overgenomen. Het betreft hier de sleepboot-assistenties voor zeeschepen die de havens van Dordrecht en Moerdijk aandoen. n de jaren negentig gaat Muller meer en meer internationaal opereren en ontwikkelt zich tot een bedrijf met internationale allure.

In 2010 blijft Bram Muller als enig aandeelhouder over en wijzigt hij de strategie van het bedrijf door meer offshore (olie & gasmarkt en windenergie) te gaan opereren met grote zeegaande sleepboten en pontons. De rederij maakt een stevige groei door en verovert een sterke positie in deze bedrijfstak.

leaderboard