Overslaan en naar de inhoud gaan
Eerste Rotterdamse watertaxi op waterstof 2021 in de vaart
Archieffoto Watertaxi Rotterdam

Watertaxi op waterstof volgend jaar in de vaart

Met ingang van 2021 kunnen passagiers aan boord stappen van een Rotterdamse waterstof-watertaxi. Het is op deze schaal dan wereldwijd voor het eerst dat een commerciële boot in bedrijf komt die volledig op deze schone brandstof vaart.

De waterstof-watertaxi wordt ontwikkeld door het SWIM-consortium, met financiële steun van de gemeente Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en het Gieskes-Strijbisfonds.

Klimaatminister Eric Wiebes noemde waterstof in de energietransitie onlangs in de Tweede Kamer 'onmisbaar'. Binnen 10 tot 15 jaar kunnen vrachtwagens, bussen en grote schepen met 100 procent emissievrije waterstofmotoren worden uitgerust.

In de auto-industrie in het Verre Oosten komen sinds enige jaren ook al personenwagens van de band die door waterstof kunnen worden aangedreven. Rotterdam heeft de primeur van het eerste passagiersvaartuig dat ervoor geschikt wordt gemaakt: een van watertaxi's in de vloot van Watertaxi Rotterdam.

Groene waterstof

'We gaan ermee aantonen dat groene waterstof in de maritieme sector nu al operationeel kan worden toegepast', zegt ir. Tim van Vrijaldenhoven die het SWIM-project coördineert vanuit Enviu's scheepvaartprogramma THRUST. Met haar hoofdkantoor in Rotterdam ontwikkelt en implementeert Enviu in verschillende landen transitieprogramma's door middel van sociaal ondernemerschap op het gebied van onder meer energie, circulaire economie en textiel.

leaderboard