Overslaan en naar de inhoud gaan
proef
Aan de procedure is een groot aantal proeven met een mobiele ontgassingsinstallatie voorafgegaan.

Eerste ontheffing voor stilliggend ontgassende tankers

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft een eerste ontheffing verleend voor het stilliggend gecontroleerd ontgassen van binnenvaarttankers in de Amsterdamse haven. Er wordt aanzienlijke milieuwinst geboekt door de restdampen aan de wal te verwerken in plaats van onbehandeld en al varend te ontgassen, wat nu nog veelal gebeurt. 

Varend ontgassen van meestal benzeenhoudende gassen is slecht voor de luchtkwaliteit en levert stank op. Daarom geldt al vanaf 1 maart 2017 een verbod op varend ontgassen in Noord-Holland. Als tankers van lading wisselen, is het gebruikelijk om resterende ladingdampen te verwijderen voor het laden van een volgende lading.

“Afhankelijk van de lading kan de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) bij een gemiddelde binnenvaarttanker (van 3000 m3) met meer dan 95 procent verminderen”, aldus Colinda Geertsma, adjunct-directeur Regulering & Expertise bij de OD NZKG. “Deze eerste ontheffing is een belangrijke en broodnodige stap voor het opzetten van een ontgassingsinfrastructuur. De constructieve samenwerking met provincie Noord-Holland en Port of Amsterdam op technisch en juridisch vlak heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Deze goede samenwerking maakt het stilliggend ontgassen mogelijk.”

Nieuw beleid

De ontheffing geldt voor een mobiele ontgassingsinstallatie, waarmee binnenvaarttankers op openbare kades in de Amsterdamse haven gecontroleerd kunnen worden ontgast. Deze ontheffing, die voor twee jaar geldt, volgt uit de Beleidsregel van de provincie Noord-Holland die de OD NZKG eind 2021 in samenwerking met de provincie en Port of Amsterdam heeft uitgewerkt.

Op basis van dit vooruitstrevende beleid is nu een schoner alternatief beschikbaar voor varend ontgassen, waar op termijn een internationaal verbod op komt. De Omgevingsdienst heeft de installatie beoordeeld op diverse milieuthema’s zoals geluid, stikstofemissie en energie. De ontgassingsinstallatie zal naar verwachting goed presteren op alle milieuaspecten die van belang zijn.

De ontheffing is vandaag gepubliceerd: ODNZKG - Bekendmaking Loket van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Bezwaren moeten binnen zes weken worden ingediend.

leaderboard