Overslaan en naar de inhoud gaan
mast
De bezaansmast met kraaiennest tableau, wordt op het gerestaureerde nagebouwde schip teruggeplaatst. Foto Scheepvaartmuseum

Eerste mast voor VOC-schip Amsterdam

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het nagebouwde VOC-schip Amsterdam. De lockdown geeft het onderhoudsteam tijd om het onderhoud nog grondiger uit te voeren.

De afgelopen periode is er aan de kade van de Oranjewerf gewerkt aan werkzaamheden boven de waterlijn. Ook de drie masten en ra’s van de Amsterdam worden vernieuwd. Bij Heko Spanten in Ede zijn onder meer de ondermasten en stengen geconstrueerd. De masten zijn samengesteld uit losse plankjes die aan elkaar zijn gelijmd tot een dikke balk, van in totaal bijna 60 meter lengte. De eerste mast, de bezaansmast met kraaiennest tableau, is maandag op het schip gehesen.

Munten

Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum, legde munten onder de mast die er 30 jaar geleden geplaatst waren voor voorspoed en geluk. De komende weken wordt het schip verder opgetuigd. Naar verwachting keert het schip in april weer terug naar Het Scheepvaartmuseum.

leaderboard