Overslaan en naar de inhoud gaan
Binnenvaart
Aankomst van de Franse motor Marot, kort na de oorlog gebouwd van de Marshallhulp. Foto Vereniging De Binnenvaart

Eerste fase Leefwerf De Biesbosch gereed

Fase 1 van de nieuwbouwwijk Leefwerf De Biesbosch – rondom de gelijknamige voormalige scheepswerf in Dordrecht –  is vrijwel gereed, met het invaren van de verschillende historische schepen die in het Wantij bij het Binnenvaartmuseum komen te liggen.

Vanwege de coronamaatregelen is de officiële opening van de Leefwerf op vrijdag 27 november komen te vervallen. Voor enkele genodigden zal partyschip Veerdienst 3 toch aanwezig zijn voor een rondvaart langs de afgemeerde schepen.

Na aankomst van het Zwarte Zwaantje is ook de Frans motor Marot (foto) de haven ingevaren. Eerder waren al de Oosterwijk en La Bohème bij de Leefwerf afgemeerd. De kleine Franse motor Geran en een spits zullen volgend jaar hun ligplaats innemen. Komende tijd zullen de infrastructuur en het drijvend groen nog aangelegd worden. Dat gebeurt met de hulp van vele vrijwilligers, net zoals dat voor het verder verfraaien van de oude veerpont het Zwarte Zwaantje geldt.

Koning

In de lente van het nieuwe jaar kan de officiële opening naar verwachting wel doorgaan. De organisatie hoopt dat de koning na het openen van de nabij gelegen Prins Clausbrug de haven komt invaren om de Leefwerf daarna te openen. Het Binnenvaartmuseum laat alvast weten: “Wij zullen hem in ieder geval een koninklijk maritiem onthaal bieden!”

leaderboard