Overslaan en naar de inhoud gaan
Eerste cao-akkoord River Advice Group en Nautilus
Holger Schatz en Robert Straubhaar zijn trots op hun eerste cao-akkoord in de sector. Foto River Advice Group

'Baanbrekend' eerste cao-akkoord River Advice Group en Nautilus

De River Advice Group, toonaangevend managementbedrijf in de riviercruisebranche, en de vakbond Nautilus International, wereldwijd actief binnen de maritieme sector, hebben in Bazel een naar eigen zeggen ‘baanbrekend’ cao-akkoord gesloten.

Robert Straubhaar, CEO en hoofdaandeelhouder van de River Advice Group, en Holger Schatz, de nationale sector-secretaris van Nautilus, hebben een collectieve overeenkomst ondertekend, die van invloed is op ongeveer 3.000 werknemers van River Advice. Zij werken op riviercruiseschepen voor verschillende touroperators en reders in Europa.

Behalve minimumlonen voor zowel het hotel- als het nautisch personeel, staat de transparante samenwerking van de sociale partijen op het gebied van ‘passende werktijden’ centraal in dit cao-akkoord. Alleen dat kan volgens de nieuwe partners de bescherming van multinationale werknemers garanderen, juist omdat het frequent passeren van landsgrenzen, schepen onder verschillende vlaggen, evenals culturele en taalbarrières, een ‘zekere kwetsbaarheid van het personeel’ met zich meebrengen.

Mijlpaal

Dit cao-contract wordt door beide partijen gezien als ‘een mijlpaal op de weg naar sociaal aanvaardbare regelgeving’ en verbetering van de arbeidsomstandigheden in deze sector. Het akkoord maakt ook deel uit van de gecoördineerde inspanningen van de Europese sociale sector. Zowel de sociale partners als de Europese binnenvaartautoriteiten - en met name de touroperators waarvan de schepen worden beheerd door River Advice - zijn naar verluidt verheugd over het sluiten van deze eerste collectieve overeenkomst in de Europese riviercruise-industrie.

leaderboard