Overslaan en naar de inhoud gaan
Petra Ruijs: “Nou, je komt nog weleens bij mensen thuis die het zo hebben ingericht”.
Petra Ruijs: “Nou, je komt nog weleens bij mensen thuis die het zo hebben ingericht”. Foto Heere Heeresma jr.
Met ms De Jordaan terug naar die nostalgische tijd van toen

‘Een Amsterdamse feestavond die niet plat of ordinair wordt’

Menig schipper zal zich op het IJ de ogen hebben uitgewreven. Vaart daar nou een draaiorgel voorbij? Zie ik spoken? Had ik mij misschien toch beter aan de Vaartijdenwet kunnen houden en niet de hele nacht moeten doorvaren om die verdomde bank af te betalen? Nee, wat die schipper daar voor een fata morgana aanzag, was niets meer of minder dan ms De Jordaan, de enige echte Mokumse feestboot.


HEERE HEERESMA JR


Aan beide kanten is het schip voorzien van de ‘gevel’ van een Amsterdams pierement, waarop de gezichten van Jordanese grootheden zijn geschilderd als Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti. Boven de ramen van het eerste dek loopt een donkerblauwe lijn, waarop in goud bekende Amsterdamse liedteksten zijn geschilderd als ‘Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen’ en ‘Alle pruimen liggen te schuimen’. 


En dan heeft u nog niet eens de binnenkant gezien! Waar lijkt het op? “Op een echte, oude Jordanese huiskamer”, vertelt Petra Ruijs (1965), eigenaresse van ms De Jordaan. Men denke aan kroonluchters, gordijnen en vitrages in valletjes, extreem geornamenteerde vaasjes en beeldjes, spiegels en schilderijen met drukke lijsten. En onder die schilderijen mochten de Huilende Wees en de Spaanse Danseres uiteraard niet ontbreken. Kitsch? Wel als het in een Wassenaarse villa zou staan. Maar in een Jordanese woning – driehoog achter natuurlijk – was het een daad van verzet tegen de armoe. Waarom zou de gewone man niet in een paleisje mogen wonen? Hij werkt er tenminste voor!


Invalidentoilet
Het ms De Jordaan (32,50 x 6,70 meter, 150 passagiers, 200 pk Cummins) werd in 1943 als Duitse bunkerboot met buitencertificaten gebouwd op de werf van Ernst Menzer in Geesthacht en heeft altijd op de Elbe gevaren. Onder de naam Pallas Athene voer het voor rederij Gooische Party Vloot met als ligplaats Muiden.
Een jaar of tien geleden, toen het schip eigendom was van Jan Brienen, werd het in zijn huidige stijl omgebouwd. Dat werd gedaan door Gerard Loomans, art director van de televisieserie ’t Schaep met de vijf Pooten. Toen Brienen in 2014 kwam te overlijden, werd Petra door de nabestaanden benaderd met de vraag of zij het ms De Jordaan wilde overnemen, omdat ze het bij haar vonden passen.


In overleg met haar man besloot Petra het schip met behulp van crowdfunding te kopen. Haar man zou de techniek begeleiden, terwijl Petra de exploitatie, het bedenken van de concepten en het aannemen van personeel zou doen. Petra heeft een pool van vier kapiteins en vier matrozen, allen zzp’ers. Casper Schokker is de hoofdkapitein en tevens verantwoordelijk voor de techniek en het onderhoud.

Petra Ruijs: “Mensen willen even terug naar die nostalgische tijd van toen, met de ouderwetse kopjes koffie


Advocatuur 
Waarom past De Jordaan zo bij Petra? “Omdat ik een Amsterdamse ben, geboren en getogen in de Spaarndammerbuurt. En toen het schip van de heer Brienen was, was ik al gevraagd om een stukje marketing te doen. Ik heb een sportachtergrond, heb een tijdlang in de advocatuur gezeten en daarna in de tandheelkunde, maar altijd wel gecombineerd met verkoop-gerelateerde zaken. Ik ben meer sales dan marketing”. 


Hoe zet zij de Jordaan in de markt? ”We doen bijna alles zelf. We hebben een website, we werken met Facebook, Instagram, LinkedIn en soms Twitter. En we doen geregeld mee aan televisieprogramma’s”. Zo hebben de camphaantjes Gerard Joling en Gordon in het kader van hun programma Geer & Goor Stevig Gebouwd een invalidentoilet op De Jordaan geïnstalleerd.


Petra Ruijs: “Daar ben ik heel blij mee. We kunnen nu mensen in rolstoelen meenemen en doen veel dingen voor het Nationaal Ouderen Fonds”. Voor de feestavonden vaart De Jordaan over het IJ en op zondag regelmatig ook even over de Amstel. Tijdens dagvaarten worden Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude, Nederhorst den Berg en soms zelfs Utrecht, Lelystad en Schagen bereikt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ms De Jordaan is een varende Jordanese huiskamer met bruine kroeg en levende muziek.
 Ms De Jordaan is een varende Jordanese huiskamer met bruine kroeg en levende muziek. Foto Heere Heeresma jr.


Open podium
Petra noemt De Jordaan ‘een Amsterdamse feestavond zonder dat het plat en ordinair wordt’:  “Je hebt heel snel Jantje’s verjaardag en bier tegen het plafond. Dat is nou net níet wat we willen. We willen iets cultureels neerzetten. Mensen worden ontvangen in traditionele baaien rokken en met echte Jordanese muziek”.
De levende muziek wordt verzorgd door vier vaste volkszangers: Nancy Visser, Eddie Visser, Luc Meijer en Gillyan Niesen. Iedere eerste zondagavond van de maand is er een avond met echte Jordanezen en dan speelt de accordeonist André Vrolijk. Petra: “Ik mag wel zeggen ’s lands beste accordeonist. Het is een open podium en er wordt gezongen. De meeste mensen zijn betrokken bij koren, waaronder het beroemde Zwanenkoor. Daar sluiten zich mensen bij aan die het echte Jordanese lied willen zingen”. Benedendeks is er een bruine kroeg en een buffet van authentieke stamppot komt met een lift uit de vloer omhoog.


Huilende Wees
Maar is het MS De Jordaan is zo langzamerhand niet Jordaneser dan de Jordaan zelf? “Nou, je komt nog weleens bij mensen thuis, die het zo hebben ingericht”. En daar horen de Huilende Wees en de Spaanse Zangeres bij? “Die hingen vroeger bij iedereen in huis, mijn moeder en vader hadden ook een Spaanse Danseres. Het is een soort van Mona Lisa, die je van beide kanten aankijkt”.


Voor de inrichting van De Jordaan werkt Petra samen met Mevrouw Lampekap, het bedrijf van ontwerpster Marian Visker die markten afstruint naar nostalgische spullen. Is die inrichting geen gezochte ironie? “Ik denk dat mensen heden ten dage bezig zijn om de cultuur die er her en der nog is in leven te houden. Er wordt zo ontzettend veel gestript in de maatschappij. Mensen willen even terug naar die nostalgische tijd van toen, met de ouderwetse kopjes koffie. Niet van die hippe cappuccino’s en frappuccino’s, maar gewoon Van Nelle filterkoffie met een kannetje melk erbij”. 

 

leaderboard