Overslaan en naar de inhoud gaan
zon
Foto Mayola Dijksman

Duurzame Elfstedentocht met zonneboten

Deze week vindt het tweede deel van The Ultimate Solar Boat Challenge plaats. Verschillende klassen varen op 23, 24 en 25 juni met een zelfgebouwde zonneboot de welbekende Elfstedentochtroute.

Behalve de Young Solar klasse (jongeren tussen 14 en de 17 jaar, die twee weken geleden het eerste deel al voeren), komen ook de Apprentice en de Master klasse (universiteiten, hogescholen en bedrijven) in actie. Tevens strijden leerlingen uit de onderbouw van middelbare scholen op 25 juni tegen elkaar in de nieuwe RC-Solar klasse.

Op donderdag 23 juni staat voor de Young Solar klasse de derde etappe op het programma; zij vervolgen de route van Workum naar Franeker. De vierde etappe zet op vrijdag 24 juni, de Young Solar boten worden gestart door Harto Schillings van de jongerenraad in Franeker - via onder meer Bartlehiem en Burdaard -  koers naar Dokkum.

Via de Dokkumer Ee bereiken de bovenbouwleerlingen op zaterdag 25 juni de finish bij de Grote Wielen in Leeuwarden. Tegelijkertijd nemen onderbouwleerlingen het op deze locatie tegen elkaar op in de nieuwe RC-Solar klasse.

Drie etappes

Voor de Apprentice en de Master klasse ziet het programma er anders uit. Zij varen de Elfstedentocht in drie etappes. Op donderdag 23 juni starten de klassen - waarin universiteiten, hogescholen en bedrijven het tegen elkaar opnemen - bij de Zwettehaven in Leeuwarden en varen ze via Sneek, IJlst en Sloten door naar Stavoren. De tweede etappe brengt de zonneboten via verschillende noordwestelijke steden naar Franeker.

Op zaterdag 25 juni worden ze gestart in Franeker door wethouder Jan Dijkstra. Daarna varen de duurzame boten uiteindelijk gezamenlijk met de Young Solar klasse naar de finishlocatie in Leeuwarden. 

 Aan het einde van elke racedag presenteren Joey Hereman en Ron van der Staay live vanaf de camping- en finishlocatie het TUSBC Journaal. Via het YouTube-kanaal van The Ultimate Solar Boat Challenge geven zij op een interactieve manier verslag van alle hoogtepunten.

Tags

leaderboard