Overslaan en naar de inhoud gaan
rijn
De Rijn, afvarend gezien vanaf slot Rheinfels. Archieffoto Pierre Verberght

Duitse scheepvaartheffingen afgeschaft

 

Met oud en nieuw worden de heffingen op het gebruik van waterwegen in Duitsland afgeschaft, zo laat de Bond voor de Duitse Binnenvaart (BDB) in een persmelding weten. De BDB is uitgesproken blij met het besluit dat op 8 november in het parlement is genomen.

 

JUDITH STALPERS

 

Het Duitse parlement volgde een aanbeveling van de regering, die in zijn regeringsverklaring van een klein jaar geleden deze afschaffing had aangekondigd. Nu wordt de belofte ook daadwerkelijk omgezet, per 1 januari 2019.

 

Martin Staats, voorzitter van de BDB, hierover: “We bedanken de regeringsfracties en allen die deze hoog nodige maatregel hebben goedgekeurd. De binnenvaart, bevrachters en alle anderen die zich inzetten voor de binnenvaart, hebben de afgelopen weken herhaaldelijk erop gewezen dat de heffingen moeten verdwijnen, zeker na de kortingen die voor het gebruik van het spoor in kracht waren getreden. We hebben een eerlijke concurrentiepositie nodig”.

 

Meer vracht

 

De vrije vaart geldt voor alle Duitse waterwegen behalve voor de Moezel en het Noord-Oostzeekanaal. Op jaarbasis gaat het om 45 miljoen euro die nu niet meer afgedragen hoeft worden. De BDB verwacht dat daardoor de binnenvaart aan attractiviteit zal winnen en meer vracht op het schip zal worden getransporteerd. Dit wederom betekent meer werkgelegenheid voor de binnenvaart en de havens.

De af te schaffen belasting geldt voor alle rivieren en kanalen in het federale gebied, met uitzondering van het kanaal van Kiel en de Moezel. De binnenvaart en de verladers besparen hiermee naar schatting 45 miljoen euro per jaar.

 

 

 

 

leaderboard