Overslaan en naar de inhoud gaan
rhein
Scheepvaart op de Benedenrijn in Noordrijn-Westfalen. Archieffoto duisport
Saarland en Baden-Württemberg verlangen geen coronatest meer

Duitse quarantaineregels voor binnenvaart ietwat versoepeld

(UPDATE 19 NOVEMBER)

In Duitsland zijn de coronamaatregelen op tal van punten aangepast. Dit na uitvoerig overleg op 16 november tussen bondskanselier Angela Merkel en de zestien minister-presidenten van de deelstaten. Merkel wilde verregaande beperkingen. De deelstaten gingen daar echter niet in mee. Volgens de federale wetgeving zijn de deelstaten verantwoordelijk voor quarantaineregels en de handhaving daarvan. Voor de binnenvaart is recent weinig veranderd; enkele deelstaten - zoals Baden-Württemberg - hebben de regels versoepeld.

JUDITH STALPERS

Voor Duitsland geldt nog steeds: er zijn geen eenduidige regels die voor het hele land gelden. Daarom verwijst ook de centrale regering iedereen naar de websites van de afzonderlijke deelstaat-ministeries van volksgezondheid om te weten wat in welke deelstaat verlangd wordt van burgers en reizigers, en welke quarantaineregels er gelden. Wel geeft de bondsregering aanbevelingen, in de zogenoemde Musterverordnung. Deelstaatregeringen kunnen dit modelregelwerk als basis voor hun eigen maatregelen nemen. Maar alleen geldig zijn de deelstaatregels.

Voor de binnenvaart zijn vooral de quarantaineregels van belang. Die gelden zowel voor reizenden uit risicogebieden van binnen Duitsland als bij internationaal grensoverschrijdend verkeer. Het overkoepelend criterium voor quarantaineregels is, of een reiziger uit een risicogebied afkomstig is. Om dit te weten, wordt verwezen naar de website van het Robert Koch Instituut.

België (sinds 30 september), Nederland (sinds 17 oktober) en ook Frankrijk (sinds 17 oktober) gelden als zulke risicogebieden. In de deelstaat Mecklenburg Voor-Pommeren wordt altijd een negatieve coronatest verlangd; in Nedersaksen alleen wanneer een oponthoud tussen 72 uur en vijf dagen duurt. De test mag niet ouder dan 48 uur zijn, of ter plekke worden ingevoerd. Op grond van de zestien websites van de zestien deelstaten gelden de onderstaande maatregelen, stand 19 november 2020. 

Algemene regels rond quarantaine:

•             De maatregelen blijven minstens tot 30 november van kracht. In sommige deelstaten gelden de regels tot en met 31 januari 2021; andere geven geen einddatum. Er is vanuit te gaan dat ook in december de regels gehandhaafd blijven.

•             Wanneer iemand uit een risicogebied komt, heeft hij of zij zich in principe aan de quarantaineregels te houden.

•             Voor het vervoer van personen, waren en goederen per wegtransport, spoorwegen, binnenschip en vliegtuig gelden soepeler quarantaineregels. Die zijn echter per deelstaat verschillend.

•             Ook onder soepele quarantaineregels heeft een ieder zich aan alle hygiëne- en preventieregels te houden (afstand houden, mondkapje dragen, handen wassen, enzovoorts.) Tekst gaat verder onder het staatje.

OVERZICHT 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Bij transit (Durchreise) is geen oponthoud mogelijk. Men moet de deelstaat zo snel mogelijk verlaten.

** Een formulier voor de digitale inreisverklaring is hier te vinden. Die verklaring moet digitaal of uitgeprint voor te leggen zijn. De aanbeveling is, in ieder geval zo'n verklaring in te vullen.

*** Voor verblijf in Duitsland geldt dat contacten en landgangen zo veel mogelijk worden vermeden.

 NB: De Scheepvaartkrant heeft zo zorgvuldig mogelijk de informatie verzameld. Er staan een paar vraagtekens in het overzicht, omdat de tekst op de respectievelijke websites niet éénduidig is. Voor Berlijn wordt het beroepsvervoer van goederen, waren en personen niet expliciet opgevoerd.

Men dient de aanbevelingen van de bondsregering min of meer te volgen. Dit zou een oponthoud tot 72 uur zonder speciale quarantainemaatregelen betekenen. Er wordt echter ook gemeld dat mensen in systeem-relevante beroepen niet onder de quarantaineregels vallen. Ook vereisen Rijnland Palts en Brandenburg dat de werkgever een verklaring meegeeft die de noodzaak van de reis en het oponthoud duidelijk maakt.

Verder moet men rekening houden met de korte houdbaarheid van de regelgeving. De minister-president van Beieren heeft aangekondigd in de week van 23 november met nieuwe maatregelen te komen. De verwachting is dat het goederenvervoer daar niet onder zal gaan lijden.

Overigens denkt ook Nederland, te weten minister De Jonge - verantwoordelijk voor het coronabeleid - aan invoering van negatieve coronatests en 5- tot 10-daagse quarantaines voor reizigers uit het buitenland. Aanpassing van de wetgeving wordt niet voor maart 2021 verwacht.

leaderboard

SPECIAL

Visserij