Overslaan en naar de inhoud gaan
Staats
Martin Staats

Duitse binnenvaartvereniging tevreden met regeerakkoord CDU/CSU en SPD

De Duitse binnenvaartvereniging BDB is tevreden met het daar na lange onderhandelingen bereikte regeerakkoord tussen de christendemocraten en sociaaldemocraten. Daarin zegt de beoogde regering van CDU/CSU en SPD de binnenvaart te willen versterken. Zo wil ze meer vrachttransport over het water krijgen.

JUDITH STALPERS

In het regeerakkoord staat dat Duitsland consequent verder moet gaan met het onderhoud aan en uitbouw van rivieren en kanalen, om belemmeringen weg te nemen bij het transport over water. Ook willen de aanstaande regeringspartijen ‘gunstige voorwaarden’ voor de binnenvaart invoeren. De voorzitter van het Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt (BDB), Martin Staats, interpreteert dit als ‘een vermindering of zelfs afschaffing’ van de zogenoemde scheepvaartheffingen op kanalen en sluizen.

En omdat de regering inzet op meer digitalisering en drastische vermindering van schadelijke uitstoot voor mens en milieu, verwacht hij ook steun voor de modernisering van de Duitse binnenvaartvloot: “Er zal meer geld beschikbaar komen voor innovatieve motoren, afvanginstallaties en alternatieve brandstoffen”. Het is in zijn ogen duidelijk dat de nieuwe regering de veelal kleinere ondernemers in de binnenvaart tegemoet wil komen. Die kunnen zelf de enorme kosten van modernisering niet alleen opbrengen.

Masterplan

“We zijn blij”, zo zegt Staats, “dat de regering ons plan heeft overgenomen om tezamen aan een 'Masterplan Binnenvaart' te werken”. Het BDB heeft daartoe al concrete voorstellen geformuleerd die het graag zo snel mogelijk met het verkeersministerie wil verwezenlijken.

leaderboard